Jak dělali placatá zvířata

Líbilo se mi nakombinovat 3D tisk s výtvarkou, ale zcela upřímně se mi nechtělo tisknout mnoho hodin různé postavičky a vázy, které stejně skončí někde zapomenuté. Na výtvarno jsem chtěla využít import .svg do Tinkercadu, ale zase jen naimportovat něco hotového taky nebylo ono.

A pak mi přišel newslewtter od Be3dacademy. A bylo rozhodnuto!

Problém byl jediný – nejsem licencovaný uživatel a musela jsem si nějak postup vymyslet sama. Nechtěla jsem dělat všechno v Tinkercadu a potřebovala jsem zvíře ve formátu .svg.

Nakonec jsem nějaký postup našla a zvládli jsme přitom spoustu nových věcí.

Kresba zvířete

Tady se nabízí jednoznačně nějaký vektorových editor, ideálně právě s exportem právě do svg. Zvolila jsem ale cestu jinou – kresbu v bitmapě s využitím vrstev, hlavně kvůli tomu, abych se naučili něco jiného. Koneckonců řada bitmapových editorů umožňuje vkládat i vektorové vrstvy, takže možností je celá řada. Pak je to ve hře i přepínání zobrazení vrstev a ukládání v různých formátech. Takže spousta drobných digitálních dovedností.

Takže žáci si našli vhodný obrázek, vložili do editoru. Přidali vrstvu malby a vytvořili síť zvířete tmavou barvou. Pak fotku zneviditelnili a obrázek si uložili jednou s vrtsvami a jednou v obyčejném rastrovém formátu. Používali jsme offline editor Krita anebo online Photopea.

Převod do vektorů

Photopea sice do svg ukládá přímo, ale Tinkecad nám soubory odmítal importovat, takže se jako dobrá a jednoduchá volba ukázal online převodník na online-convert.com. Jen asi u dvou zvířat jsme museli zrušit volbu Antialias, jinak byl převod bezvadný.

Převod do stl

To už bylo jednoduché – import do Tinkercadu, úprava velikosti na tiskovou plochu a úprava výšky. A pak už jen model stl odevzdat do Google Učebny.

I když se to na první pohled zdá neskutečné, dá se to zvládnout za hodinu. Jen pak trvá hodiny a hodiny než se vytisknou modely – jednou menší do ruky na odnesení domů a větší na budovanou placatou ZOO v učebně.

Kdyby byl pro vás převod málo, tak se nabízí doplnit zvíře o popisky, přidat do rámečku, udělat jeho negativ – celý nebo poloviční. Prostě se nemusíte skončit jen obyčejného zvířete jako my.

A kdyby se vám zvířata nelíbila, tak zkuste přímo v Tinkecadu nástroj Scribble, protože nikdy nevíte, čím zaujmete žáky 9. třídy 😉

4 Komentářů

  1. Super nápad i výsledky.

  2. Jíťo, taky mně ten newsletter došel a taky jsem přemýšlel, jak to uchopit a využít. Tohle mě ale necvrnklo. 🥴 A přitom je to jednoduché a neuvěřitelně efektivní. Díky za nápad a sdílení. 😊

  3. Zpětné uporoznění:Návrh modelu pro 3D tisk – Lenka Večeřová

Komentáře jsou vypnuty.