Papírové skládací příklady

Elektronická zadání jsou fajn, ale papír je papír a někdy trocha té práce s nůžkami a lepidlem vůbec nikomu neškodí. Hotových skládaček je plný Pinterest, TES i TpT, ale jako na potvoru určitě nejsou takové, co potřebujeme.

Jak si různá řešení vyrobit a nezešílet z toho?

Trimino

Když teď zapomenu na textové a tabulkové editory, tak se na skládačky typu zadání – výsledek nabízí třeba Trimino. Stačí otevřít stránku a zvolit počet dvojic a tím i tvar. V dalším kroku nasázíte zadání a výsledky a pak už jen 2x vytisknete – jednou řešení, jednou zadání.

Podrobný popis (včetně další práce se skládačkou) najdete třeba na Dejtemipevnybod.cz.

Tarsia

Pokud vám tenhle online nástroj nestačí, pak je tu Tarsia. Tenhle program už musíte nainstalovat na Windows (na Macu to musíte řešit oklikou a ještě moc dobře nefunguje). Tarsia je hodně zaměřená na matematiku, což je z mého hlediska fajn, ale na druhou stranu práce s českým textem není úplně optimální.

Princip je stejný – zadáváte dvojice (editor podporuje zápis matematických výrazů) a vygenerujete si skládačku. Výsledky si můžete vytisknout v podobě přehledné tabulky i poskládaného tvaru. Jednotlivé dílky skládačky se dají vytisknout v několika velikostech, takže si můžete pořídit klidně podlahové puzzle. Řadu připravených materiálů najdete na http://www.mrbartonmaths.com/ nebo se podívejte na Pinterest.

Hledala jsem, zda jsem o Tarsii už nepsala. Psala. Před 10 lety, článek je stále na kopii mého historického webu.

MathsWhiteboard

Na matematická domina můžete vyzkoušet generátor na MathsWhiteboard.com. Na tomto webu najdete spoustu nástrojů, ale teď se podíváme na Printables a Domino Sheets.

Tentokrát nic nevymýšlíme, ale vybereme téma, obtížnost a počet příkladů a zbytek už je generátoru. Vygeneruje nám náhled a pokud se nám líbí, tak si necháme aktivitu vytvořit. Získáme pdf k vytištění i s možným řešením. Aktivitu můžeme vytvořit i z několika témat.

Tento týden skoro žádné novinky, ale proč si pro jednou nepřipomenout osvědčené nástroje.

I o papírových skládačkách jsme se bavily s Martinou Kupilíkovu v 1. díle webinářů Cesta do hlubin matikářovi duše, který probíhá v Centru robotiky v Plzni.

Komentáře jsou vypnuty.