Co pověsit do učebny

Vždycky mne na FB překvapí dotaz, kde koupit plakáty do učebny. Podle mne nic nezastarává tak rychle jako výukový plakát do informatiky. Ty zastrčené za skříní jsou toho důkazem. Velké plakáty od Seznamu či Googlu už taky nejsou moc aktuální.
A proboha – PROČ je vůbec kupovat? Stačí se trochu rozhlédnout po internetu a stáhnout nebo se inspirovat k vlastní či žákovské tvorbě.

Takže dnes pár odkazů a inspirací

Když už dotazy padají v různých skupinách na FB, tak se stačí na něm trochu rozhlédnout. Na Codeweek.cz najdete řádu připravených – stačí si vybrat, stáhnout a vytisknout.

Aplikace Canva není snad dnes už nic tajemného. Každý zde najde řadu připravených výukových plakátů, sice jsou většinou v angličtině, ale není problém je přeložit a upravit. V EDU verzi je možné i libovné zvětšování a výsledek lze stáhnout v tiskovém pdf.

Další zdroj je starý dobrý Pinterest. Můžete místo plakátů hledat třeba infografiku – najdete spoustu hotových věcí a inspirace, kterou můžete realizovat opět v Canvě. Mimochodem, tohle může být skvělá práce na práci s daty.

K řadě používaných aplikaci lze dohledat také plakáty. Třeba sadu k Tinkercadu najdete na https://weareprintlab.com/blog/tinkercad-tool-posters. Asi nebudou úplně ideální do české učebny, ale mohou sloužit jako inspirace pro vlastní tvorbu.

Nedávno jsem u sdílela informace o projektu What the Future Wants a jejich materiálům to na stěnách PC učebny bude taky slušet.

Naše tvorba

Úplně nejlepší mi přijde vlastní tvorba – ideálně žákovská tvorba. U nás v učebně visí právě plakáty žáků.

Spojili jsme praktické informace a tvorbu grafiky v Canvě a vyšly až překvapivě dobré práce. Chtělo to trochu brainstormingu na elektronické nástěnce, rozdělení zkratek a pak se naučit tvořit v Canvě. A praktická pomůcka a současně výzdoba byla na světě.

A překvapení některých, že jejich práce fakt visí, byl bonus k nezaplacení!

Příště třeba budeme tvořit slavné osobnosti z oblasti informatiky a technologii obecně, podobně jako jsme už tvořili spisovatele.

A na závěr velký tisk

Plakáty většinou tisknu na A3 a stačí mi to, ale je jasné, že občas se hodí větší. Úplně stačí mít výsledek práce ve formátu pdf a nechat si vytisknout Poster třeba v Adobe Reader.

Obrázky můžete rozdělovat na více listů papíru třeba pomocí online služby ASPOSE. Rozdělit tiskový soubor na více listů umí i další programy nebo přímo vaše tiskárna. Ovšem slepit už plakát musíte sami.

Ještě pořád je chcete kupovat?

Tak ještě jeden tip na závěr – zkuste počítačové vtipy od Vladimíra Jiránka. Ty nestárnou!

Komentáře jsou vypnuty.