Jak by mohli tvořit pomůcky s AI

Dnes tu najdete pár nápadů na využití generování obrázků pomocí umělé inteligence.

Kartičky pro roboty

Úplně přesně obrázkové kartičky do podložek pro Bluebota. Asi jste je všichni viděli, ale pro jistotou – průhledná podložka a do kapes se vejdou obrázky cca 15×15 cm a pak se řeší cesty pro robota.

Bee-Bot / Blue-Bot průhledná podložka s kapsami

Ale úplně se nabízí využít generování obrázků s využitím https://www.craiyon.com. Všechny jeho obrázky jsou totiž rovnou čtvercové a nedávno zvýšil kvalitu rozlišení, které na tuto práci bude dostatečné.

Nabízí se různé možnosti realizace:

1. starší spolužáci tvoří pro mladší

Tady by zadávání bylo obsáhlejší, včetně popisu vzhledu obrázku a ve skupinkách by vznikaly tématické sady.

2. tvorba mladších žáků

Ti co se učí anglicky by využívali své znalosti, resp. překladač a ti nejmenší by mohli využívat emoji. V promptu stačí místo slov využívat právě je. Obě zadání se dají kombinovat.

Pak už stačí jen vybraný obrázek stáhnout a vytisknout.

Pexeso

Stejně by šlo v https://www.craiyon.com tvořit hru PEXESO. Tady se úplně nabízí skupinová práce. Vkládat výsledky lze třeba do buněk v Google Tabulkách. Zkusila jsem vytvořit vzor v Google Prezentacích a taky to dobře fungovalo.

kliněte pro vytvoření kopie:
https://docs.google.com/presentation/d/1lR6If8RW7hwaLAHpxPfTZg5AEq8OlrtwXfnONJMQA8s/copy

Karty pro Dixit

V některé pokročilejším AI prostředku (Dall-e, Midjourney apod) půjdou generovat karty třeba do hry Dixit nebo obrázky pro popis do hodiny jazyků.

generováno v Dall-e
prompt: puppy with hat, huge tree with bird nests, cup of tea, a lot of children’s toy, fantasy style

Ikony nebo loga

Do různých projektů, webových stránek a pod jdou jednoduše generovat originální ikony či loga. Dovedu si představit, že mohou složit jako inspirace a žáci je převedou do vektorové podoby v nějakém editoru.

Občas najít správný prompt dá chvíli přemýšlení a zkoušení, občas výsledek není na první pokus ideální. AI má své mouchy, ale rozhodně lze takto získat naprosto originální obrázky a seznámit se s možnostmi i omezeními AI.

Komentáře jsou vypnuty.