What the Future Wants

Už netuším kde (Facebook? Twitter?) jsem narazila na projekt What the Future Wants. Prohlédla jsem si stránky a zaujal mne obsahem i provedením. Zaujala předším témata selfie – o biometrii a přístroj, který se vymknul z ruky – o dopadu výroby mobilních zařízení. Nejdřív jsem tedy zoufala hledala, jak si mám materiály stáhnout, až mi došlo, že o materiály k tisku si můžu jednoduše napsat.

Takže pokud se vám něco líbí, tak nic pokoutně nestahujte a napište si rovnou o celý komplet.

Celá výstava má 4 části – ke každé získáte velký plakát, 4 – 6 menších a pracovní list s aktivitami. Aktivity, které jsem chtěla s žáky projít jsem si předělala do online podoby v Jamboardu, protože jsem nechtěla zbytečně tisknout mnoho papírů.

Plakáty:

  1. Úvod –⁠ Nástěnný text s výkladem k výstavě a pozváním návštěvníků do výstavních prostor.
  2. Záludný design tvého telefonu – Plakát s tématem funkcí aplikací a telefonů, které mají upoutat naši pozornost, manipulovat s naším chováním nebo nás oklamat.
  3. Skutečný život tvého selfie – Plakát vysvětlující, jak funguje biometrické rozpoznávání a rozpoznávání obličeje a kde se objevuje v našem každodenním životě.
  4. Přístroj, který se vymkl z ruky – Plakát zkoumající sociální a environmentální dopady výroby chytrých telefonů, od těžby surovin až po likvidaci elektroniky.
  5. Svět podle Googlu – Plakát vysvětlující rozsah působnosti a bohatství společnosti Google a dalších velkých technologických společností.

Aktivity:

Ahoj, kamaráde: Interaktivní aktivita, při které mohou návštěvníci a návštěvnice charakterizovat chování svého telefonu tím, že nakreslí minikomiks s vlastním textem.

Tváří v tvář: Kvíz s tématem rozpoznávání obličeje a biometrické technologie.

Vždy po ruce?: Aktivita zaměřená na zkoumání rostoucí závislosti společnosti na chytrých telefonech a digitálních technologiích.

Nebuď zlý!: Aktivita, při níž se návštěvníci a návštěvnice mají zamyslet nad mottem společnosti Google a nakonec si položit otázku: Jak vypadá „zlá“ firma a jak firma, která „dělá správnou věc“?

K výstavě dostanete i podrobný návrh na instalaci s návodem.

Naše výstava se musela přizpůsobit prostorům školy – takový prostor jsem prostě k dispozici neměla, ale zvládli jsme to. O přestávkách u materiálů skoro vždycky někdo postává a čte si – učitelé i žáci.

Podívejte se a posuďte sami, zda materiál využijete.

4 Komentářů

  1. Anna Kocianová

    Dobrý den Jitko,
    asi se špatně dívám, ale nemohu najít, na jakou adresu si mohu o materiály napsat.
    S přáním pěkného dne Anna Kocianová,

  2. Anna Kocianová

    Jitko,
    moc vám děkuji. Již jsem tam napsala.
    S přáním pěkného večera Anna Kocianová.

  3. Máme ji od ledna a super 😉

Komentáře jsou vypnuty.