Tvorba testů s pomocí ChatGPT

ChatGPT s žáky (zatím) nevyužívám a odolávám, ale jako pomocník učitele mne hodně zajímá. Víc než na povídání o motivaci a nápadech do výuku využívám ChatGPT na různé získávání konkrétních dat. Když se s ním domluvíte, tak můžete dostat hodně zajímavé výsledky.

Zvládnou to i začátečníci!

Kdekterá aplikace pro testování jako Kahoot, Quizziz, Blooket, Quizlet,… i ve free verzi podporuje vkládání otázek a odpovědí přes tabulku. Někde v aplikaci najdete odkaz na stažení tabulky, tu vyplníte a zase nahrajete do aplikace.

Tabulky se podle aplikace mohou lišit některými sloupci, ale otázku a odpovědi potřebujete vždycky.

A to je okamžik, kdy nám může AI hodně pomoci.

Chvilku jsme si s chatem povídala a nakonec jsme si docela dobře rozumněli. Chtěla jsem získat rovnou tabulku, abych data jednoduše přenesla do vzorovných. Úspěšný prompt a uspokojivý výsledek dopadl takto:

Data opravdu stačí nakopírovat, vložit vhodně do tabulky a doplnit další náležitosti podle aplikace, kterou využíváte. Určitě všechny otázky a odpovědi zkontrolujte! ChatGPT rozhodně není bezchybný (je to vidět i zde) a sám na to i upozorňuje.

Když do následující promptu doplníte různá témata a upravíte různé počty otázek a odpovědí, tak dostanete spoustu zajímavých testů ze všech možných oblastí:

Vytvoř zadání testu v podobě tabulky s 3 variantami odpovědí
test bude obsahovat 5 otázek
1. sloupec – otázka na téma …
2. až 4. sloupec – řešení
5. sloupec – číslo sloupce se správnou odpovědí

Občas se tedy chat chová nevyzpytatelně, když si třeba postavil hlavu a odmítl posuzovat lidi. Po pokynu pro opakování ale test vystřihl. Také mi oznámil, že Opravdu se omlouvám, ale jako strojový model jsem omezen na generování textu. Nemohu vytvářet vizuální prvky jako tabulky, ani automaticky generovat odpovědi na otázky. Je to s ním někdy fakt těžké.

Tohle využití nebyl můj nápad, ale inspirovala jsem se na stránkách Yanna Houry, kde generuje test do formátu csv. To je taky pro řadu uživatelů užitečné, ale obyčejná tabulka mi prostě přišla tak nějak jednodušší.

A konkrétní výsledky?

Neodolala jsem a vyzkoušela jsem si export testů do Kahootu. A tady je máte:

Úvodní obrázky jsem generovala v playgroundu na https://stablediffusionweb.com/#demo

ChatGPT za nás neudělá kompletní práci. Je zde pomocníkem, který nám nabídne otázky a my si vybereme, upravíme a doladíme podle svých potřeb. A třeba i nějaký čas ušetříme.

A když už umíme získat tabulku, tak nám AI může připravovat i data pro další zpracování.

Komentáře jsou vypnuty.