Data, grafy a piktogramy

Součástí nové informatiky je i práce s daty a jejich interperetace. A tak třídíme červená prasátka a modré tučňáky, zelené hlemýždě a žluté kravičky do různých skupin podle různých kritérii, malujeme různé grafy a pak obráceně zase v grafech informace vyhledáváme. Existuje spousta materiálů a vůbec to není marná kapitola.

Vlastně až když se tyto aktivity objevily v hodinách, tak jsem si uvědomila, kolik toho vlastně žáci neví a jak je to pro ně často obtížné. A zkusili jste si podobné aktivity sami tvořit? Vyzkoušejte. Není to často žádná legrace.

Vcelku nedávno jsem zjistila, že v mé oblíbené aplikaci ThatQuiz jsou v sekci Graphs velmi zajímavé možnosti.

Nastavíte si typ grafu a údaje, které chcete číst (maximum, rozdíl, modus, …) a aplikace vám chrlí další a další zadání. Obtížnost můžete nastavovat v Level. ThatQuiz je v angličtině, ale automatický překlad funguje slušně. Také si můžete jen sejmout obrazovku s grafy a tvořit si vlastní otázky nebo se prostě jen inspirovat.

Velmi zajímavá je zde volba grafu typu piktogram, která není úplně běžná a pro využití v informatice jsou tyto grafy často velmi vhodné.

Podorobnosti k ovládání ThatQuiz najdete v mých starších článcích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *