Trimino a domino

Tyhle skládačky jsou už klasika a na různých učitelských serverech ji najdete spoustu pro různé předměty a různé ročníky.

Ale třeba si chcete vytvořit svou vlastní. Je to vlastně docela jednoduché a ještě online! Koneckonců nemusíte tvořit vy, ale tvorbu online a stažení pdf souborů by měli digitálně kompetentní žáci zvládnout snadno.

Trimino

Když trimino, tak nejjedodušší bude oblíbená stránka Trimino. Pokud neznáte, tak další informace najdete ve starším článku Papírové skládací příklady

Pokud chcete složitější zápisy matematiky, chemie a pod, tak by vám mohl pomoci starší příspěvek z FB Lukáše Matěny: Vidím to teď sice poprvé, ale mohlo by být užitečné vědět, že to podporuje LaTeX. Stačí si o to říct, např. „LaTeX{2\, H_2+O_2\rightarrow 2\, H_2O}“ nebo „LaTeX{\int_{-\infty}^{+\infty}e^{-x^2}\, \mathrm{d}x=\sqrt{\pi}}“

Ale tím online trimina nekončí.

Objevil se i český generátor. Najdete te ho na severu Montík. Funguje stejně jako předchozí, ale umí jen 2 typy s texty.


Jednoduchý generátor, který mluví česky – na tvorbu dětmi úplně to správné!

Kdyby jste chtěli tvořit velký počet dílků, tak ještě můžete využít nástroj Tarsia na ClassTools.net. Otázky a odpovědi oddělujte při zadávání hvězdičkou a výsledek stáhnete jako textový dokument, tak můžete dodatečně upravovat.

Další tvary můžete generovat na Tarsia Maker

Domino

Pokud začnete hledat generátory s klíčovým slovem domino, tak moc nepochodíte, raději vyzkoušejte Loop Card. Další varianta domina je hra Já mám! Kdo má?. Tyto hry můžete hledat s pomocí I have who has game.

Přiznám se, že jsem fungujících generátorů moc nenašla. Většinou najdete kartičky úplně hotové nebo generátory pro určitý předmět. Na matematiku najdete generátor třeba na stránce https://mathsbot.com/activities/loopCards nebo https://mathswhiteboard.com/MWB/scavengerboard.

Funkční český generátor kartiček najdete také na Montíkovi. Tento generátor podporuje i zápis matematických symbolů a umožňuje vkládat i obrázky. Počet kartiček můžete zvolit.

Univerzální nástroj v angličtině je třeba na https://www.brendenisteaching.com/gen/loopcards/.

Také si můžete vytvořit vlastní generátor v nějakém tabulkovém editoru. Ukázku najdete na https://www.skillsworkshop.org/resources/loop_card_generator.

A pak už jen vytisknout a skládat.

Komentáře jsou vypnuty.