Jak si letos tvořili sbírky příkladů

Letos jsme celý rok končili jednotlivé kapitoly v matice tvorbou sbírek příkladů. Vlastně úplně jednoduchá skupinová práce.

Na mně byla příprava zadání. Osvědčil se mi Jamboard. Na každé stránce zadání a číslo zadání. V Učebně pak stačí vytvořit úkol a Jamboard nastavit k úpravě pro všechny.

V hodině jako prvním krokem bylo vždy rozlosování skupin. Třída to docela vítá, dá se říct, že i vyžaduje a současně nemají problém s jakýmkoli složením skupin. Skupiny losuji v Classroomscreen.com. Mám účet a založenou třídu, tak je to otázkou pár kliknutí. Není problém jednoduše odebrat nepřítomné žáky, lze i nastavit, kteří žáci spolu nesmí být ve skupině.

Pak konečně dojde na matematiku. Na stránce se má být ukázkové řešení příkladu, aby se ostatní mohli podle něj připravit.

Při využití tabletů nebo Chromebooků hojně využívají stylus a píší rovnou do jamu. Navrhovala jsem i zápis na papír, vyfocení a vložení obrázku – za celý rok to ale nepoužil nikdo. Za to se někteří trápí s klávesnicí, i když zápis matiky je v Jamboardu dost mizerný.

Pak zbývá kontrola – většinou mají za úkol zkontrolovat ještě příklad před a za a kontrolu zaznamenat.

Ještě raději nějaká kontrola ode mne (třeba lepíky se smajlíkem) a máme zopakováno, procvičeno, připraveno. Všichni mají sbírku trvale k dispozici v učebně (pro jistotu ještě změním práva u souboru na jen na zobrazení).

A pak se divím, že mne na konci roku tlačí čas a nestíhám dobrat látku.

Komentáře jsou vypnuty.