Takové prázdninové počteníčko

Před nějakou dobou jsem psala o e-knihách a e-čteční. Od té doby už uplynula nějaká doba a pořád si čtečku nemůžu vynachválit. A i když mám stále čtečku PocketBook, tak bych se dnes věnovala čtečce Kindle.

Díky různým aplikacím ji ani nemusíte fyzicky vlastnit. Musíte jen mít účet na Amazon. Můžete si stáhnout čtečky jako aplikace nebo využívat čtečku v prohlížeči. Nakoupené knihy pak díky cloudu najdete na všech zařízeních.

Čtečka je skvěle napojena na prodej knih na Amazonu. Pokud čtete v angličtině, tak budete jako v ráji! Knihy dnes nejsou úplně levná záležitost, ale přímo do čtečky můžete spoustu knih stahovat zdarma. Na webu najdete řadu žebříčků podle témat a stačí jen vybrat Buy now with 1-Click a kniha je ve vaší knihovně. Jen pozor, nabídka se proměňuje a slevy jsou občas jen dočasné.

Pak jsme ještě my, co se umíme cizím jazykem tak maximálně koukat. Asi to není úplně na požitek z uměleckého jazyka, ale díky moderním překladačům si můžeme pomoci. Třeba aplikace Kindle pro mobilní zařízení má překladač v sobě, ale překlad do češtiny není dostupný. Mým pomocníkem je proto Deepl.

Trochu jinak ho můžeme využívat na iPadu a trochu jinak na běžném počítači, ale na obou je dobré mít nainstalovanou jeho aplikaci.

Na iPadu mi stačí označit blok, opovrhnout překladem do jiného světového jazyka a přes ikonu sdílení okamžitě mám naformátovaný citát v podobě obrázku. Protože většinou chci raději vědět, co se v textu píše, tak využiji Text Quote. Text rovnou sdílím do aplikace Deepl a hned to vím. Při tomto použití nemám možnost s textem dál pracovat.

V aplikaci na počítači žádné citáty, ani překlady nemám, jen obyčejné Copy a text mohu vložit do překladače. Škoda, že vložení nerespektuje konce odstavců.

Řada knih vás může nemile překvapit, protože po určité době kopírování textu zakáže. Asi ale budete chtít knihu dočíst, tak přijde ke slovu další vychytávka v aplikaci Deepl – OCR a přímý překlad. Je to v aplikaci malá ikonka dole v levé polovině a umí zázraky. Označíte část obrazovky s textem a hned je přeloženo.

Takže na prázdniny máte hned co dělat!

Komentáře jsou vypnuty.