Jak předělávali fotky

Letos máme zase čas na obrázkování a tak si užívám hrátky s různými grafickými programy.

S devítkou jsem začala využívat Photopea. Vcelku bez mučení se přiznám, že v jejim ovládání jsem jen malý kousek před svými žáky a postupně oprašuji různé vědomosti o práci v pokročilém grafickém editoru, ale zatím jsme zvládli všechno.

Žáci už určitou zkušenost s grafickým editorem už měli a tak jsem se soustředila na práci s vrstvou a různými výběry (laso, polygon, kouzelná hůlka, rychlá maska). Po nějakých experimentech všichni dostali úkol „Zkombinuj černobílou fotku (nejlépe historickou) s barevými texturami“. Sama bych to nevymyslela, ale už chvíli si podobné obrázky schovávám na Pinterestu, kde čekaly na to, kdy se stanou inspirací.

Musím třídu pochválit – zvládli to moc hezky!

Po vytištění a podlepení dělají dílka na školní chodbě docela parádu.

Šesťáci jsou naopak na začátku. „Díky“ covidu jsme začínali v Malování, protože základy chyběly, ale končili jsme v Photofiltre 7. Pokusili jsme se takového pseudo Warhola. Vzali jsme z něj hlavně opakování motivu a nerealistické barvy získané pomocí přehození barevných kanálů. V kombinaci s vrstvami, které byly úplnou novinku to úplně stačilo. Příště se třeba přiblížeme našemu vzoru víc.

Mimo vlastní kreativní tvorby a obsluhy grafického editoru byla důležitou částí práce i teorie kolem barev a jejich kódování, práce s různými formáty a práce se soubory a ukládání na různá místa (síť, cloud).

Takže na pozadí spousta digitální gramostnosti.

Jako zdroj historických fotografií jsme využili web Shorpy.com.

Komentář

  1. To je pecka!

Komentáře jsou vypnuty.