Tvorba stránky v html kódu

Deváťáky se snažím každý rok krátce seznámit s html kódem. Před několika lety jsme dokázali vytvářet opravdu strukturovaný web i s použitím css stylů, ale to mi přijde v poslední době jako neskutečná utopie. Dnes jsem ráda, že si aspoň trošku přiblížíme, v jaké podobě k nim stránka dorazí  a seznámíme se z několika jednoduchými tagy.

K vlastní výuce nepoužívám žádný editor, ale prostě Poznámkový blok z Windows. Jako učebnici o html kódu využíváme web http://www.jakpsatweb.cz/. Takové přepínání oken s Poznámkovým blokem, otevřeným „Jak psát web“ a ještě vlastní stránkou a uvědomělé používání F5 v prohlížeči, je taky docela dobré procvičování.

Letos jsem trošku povolila a pro úvodní seznámení jsem využila online službu Mozilla Thimble.

Možností má mnohem víc, ale pro naši potřebu stačí Start from scratch, tedy hezky od začátku. Objeví se obrazovka rozdělená na dvě části – v jedné se píše vlastní html kód, v druhé se okamžitě objevuje výsledek. Základní struktura stránky už je připravená a není třeba ji tvořit. Kód se opravdu píše, nefunguje žádné vybírání či nápověda, ale to je to, co v této fázi chci.  Jenom když se objeví chyby, jako je neuzavřený tag, špatný tag či parametr, tak část textu zčervená  a objeví se červený vykřičník s obecným popisem chyby.

thimble

 

Třeba obrázky apod. musí už být někde na webu a nejde použít relativní cesta, to je daň za jednoduchost. Také jsme zatím nevyužili přihlašování. Kód stránky stačí zkopírovat a uložit v textovém souboru. Pokud se chcete přihlásit, musíte mít totiž registraci na serveru Persona (pro mne novinka).

Na závěr vaši stránku můžete rovnou i publikovat. Výsledek je veřejně dostupný na podobné adrese jako https://thimble.webmaker.org/p/fp2k/. Také získáte adresu na editaci https://thimble.webmaker.org/p/fp2k/edit.  Tedy tady si můžete zdroj stránky prohlédnout i editovat, ale uloží se na jinou adresu. Služba dovoluje i přímé sdílení na některé sociální sítě.

Pro  nejjednodušší tvorbu stránky v html kódu je toto prostředí celkem dobře využitelné. Jednoduchá publikace je příjemný bonus. Stránka poskytuje i další možnosti tvorby, ty jsme nevyužili, ale třeba se budou hodit vám.

Komentáře jsou vypnuty.