Jak se osmáci prali se statistikou

Trošku hekticky jsme na konci ledna řešili statistiku. Chtěla jsem ji stihnout než nám v pololetí skončí informatika, abychom vše zpracovali v klidu na počítači. Nakonec velká nemocnost a jakási akce moje plány dost narušila, takže vše neproběhlo zcela podle mých představ, ale něco jsme udělali.

Inspiroval mne Průměrný deváťák od Hany Pilařové a Třídíme odpady od Pavla Hodála. Díky oběma.

Nejdřív jsme se naučili velmi rychle formuláře v GoogleDocs. Dvojice vytvořily formulář na získávání údajů o spolužácích, které by šly statisticky zpracovat. Třída pak formuláře vyhodnotila a vybrala dva nejsmysluplnější. Autoři je rozeslali celé třídě (použili skupinový mail) a nastala ta nejkrásnější fáze – vlastní sběr dat. Takže měření a vyplňování formuláře. Pak autoři sdíleli celé třídě výsledky k prohlížení a to byla druhá zajímavá část.

A pak přišla chvíle pro práci s tabulkami. Přes GoogleClassroom všichni dostali svou tabulku s ukázkou použití statistických funkcí a podle ní pracovali. Každý vybral data z tabulky od spolužáků, vložil je na nový list své tabulky, vhodně naformátoval a použil funkce. Nepovedlo se nám vyhodnocení textových údajů (barva očí, vlasů, …), to jsme časově nestihli. Práce s funkcemi byla určitě ta nejobtížnější část celé práce. Na další list vytvořili vhodné grafy z údajů, ale to nebyla novinka a zvládli je slušně. Práce odevzdávali opět přes GoogleClassroom a byli také po zásluze ohodnoceni.

A poslední část byla opět zadaná přes GoogleClassroom. Tentokrát vytvářeli na základě dat o třídě plakáty – ikonografiku. V zadání našli seznam odkazů, kde mohou tvořit online a odevzdávali pouze odkaz na hotovou práci. Po práci s tabulkou, to pro řadu z nich byla úleva a docela zábava. Nakonec i některé výsledky byly povedené. Problém všech služeb ve free variantě byl v omezeném počtu šablon. A pak u nich chybí export, jsou určeny pouze pro online zobrazení. Příště bych je nenechala odevzdávat odkazy jako úkol, ale do komentářů k úkolu, aby k nim měli přístup všichni.

Něco se povedlo více, něco se povedlo méně, ale všichni už ví, že

statistika je přesná věda o nepřesných údajích

 

Komentáře jsou vypnuty.