Jak jsem dělala jednorožce aneb babičkování podruhé

Rozkaz vnučky zněl jasně: „Pod stromečkem musí být jednorožci!“

Proti tomu nemůžu vznést žádné námitky. Ale chtělo by to něco, co v obchodě neviděla a jak řekl Jiří Kodet ve filmu Pelíšky „Největší radost udělá takový dárek, který člověk vyrobí sám pro toho druhého.“

Tak jsem vyráběla karty Dobble.

Jednorožčí obrázky

Malovat 57 obrázků ručně by bylo ještě originálnějších, ale to bych nezvládla a tak jsem se obrátila na techniku. Na vytvoření obrázků jsem využila Canvu. Jednotlivé obrázky jsme generovala buď přímo v ní (různé popisy jednorožců + styl Hravě) nebo v Bingu (popisy + bílé pozadí, jednoduchá ilustrace do dětské knížky). Pak jsem obrázkům buď odstranila pozadí nebo jsme je vložila do různých rámečků.

Na závěr jsem je stáhla ve formátu png a zaškrtla i průhledné pozadí.

Tvorba karet

Sáhla jsem do schovaných odkazů a hledala ten správný generátor. Už jsem se smířila s tím, že budu instalovat scripty do Googlu, ale autor naštěstí vytvořil doplněk do Google Workspace a už nejsou potřeba.

Tvorbu krásných karet teď zvládne fakt každý!

Nainstalujete si doplněk FindTwins card game generator (na školním účtu vám ho musí povolit administrátor)

  1. po instalaci najdete doplněk v boční liště na Google Disku
  2. vytvoříte složku, do které nahrajete všechny obrázky (nejméně 27)
  3. spustíte doplněk a k vybranému adresáři s obrázky musíte povolit doplňku přístup
  4. pak se objeví počet obrázků a spustíte vytváření

Pak podle počtu a velikosti obrázků si dáte oddech a možná i kávu a počkáte až se ve složce objeví prezentace s názvem Card deck – ready! (při tvorbě bude mít jiný název). Máte v ní hotovou hru Dobble. S obrázky před tiskem můžete manipulovat – přeskládat je, změnit velikost a pod, tak jako s každým obrázkem v prezentacích.

Tisk

Poslední krok je tisk. Tady se asi naše postupy mohou lišit – ideální by byly kartičky velikosti hrací karty a tisknout rovnou z prezentace, ale to se asi většinou nepovede.

Další možnost je tisk náhledu prezenatce, ale nastavená velikost je podle mne dost malá. Přímý tisk prezenatce s volbou více stránek na tabulku mi nabízí také poměrně malé karty. Jde stáhnout každý snímek jako obrázek a připravit si tisk v nějaké jiném programu.

Nakonec u mne vyhrála možnost stáhnout prezenatci jako pdf a při tisku z programu (v ukázce Foxit Reader) nastavit tisk více stránek najednou a tato velikost mi přišla nejlepší.

Tvořila jsem sice jednorožce, ale vy s tímhle doplňkem vytvoříte výukovou hru Dobble na libovolné téma snadno a jednoduše.

Komentáře jsou vypnuty.