Učitelský summit 2023

Po několikaleté přestávce (způsobené částečně covidem a částečně mnou) jsem opět vyrazila do Nebušic na Učitelský summit 2023. Pokud neznáte, tak je to velká akce, kterou pořádá 24U a točí se kolem škol, vyučování a také iPadů a jejich využití ve vyučování.

Dopoledne probíhají v hlavním sále společné přednášky na různá témata a odpoledne je ve znamení workshopů. Těch je moc, tak prostě všechno nestihnete a musíte si něco vybrat.

Co mne zaujalo?

Ráno Pavol Hejný představoval Collboard a netušila jsem, že umí i grafy. Mám poznamenáno a může se hodit.

Iva Jelínková představila stránky Učime.digital. V rámci projektu iPad pro učitele (v rámci jeho první vlny jsme do školy získaly první iPady, které slouží dosud) vzniká NÁPADník. Po jeho spuštění 1. 9. 2023 bude obsahovat řadu inspirací do výuku. Měli jsme možnost vidět krátkou ochutnávku a je se na co těšit.

Zajimavých příspěvků bylo víc. Poslechnout si, jak funguje škola, která se ze 13 žáků rozrostla na 600 a od 3. ročníku jede v režimu 1:1 nebo jak s technolgiemi pracují na speciální škole je inspirativní.

Z odpoledních workshopů jsme si mohla vybrat jen tři.

První jsem si zvolila Monetovu zahradu – práce s aplikaci Procreate. Trochu jsme malovali, trochu animovali. Je to skvělé, když učitel takto uchopí výtvarku a spojí si s technologiemi. Pro mne velká inspirace.

Aplikaci asi kupovat nebudu, ale v hlavně mi rotují myšlenky, jak téma využít s jinými prostředky.

Pak jsem se byla podívat na matematiku, i když mi to Pavel zakázal. Spousta aplikací – spousta inspirace. Podívejte se na stránky Pavla Špačka https://www.kantorina.cz/ a většinu nápadu tam najdete, protože Pavel vždy mluví o věcech z vlastní zkušenosti.

Chtěla jsem napsat, že poslední workshop byl oddechový, ale to by nebyla pravda. Sice jsme se s Petrou Boháčkovou a Slávkem Horou hodně zasmáli, ale stále rezonovala vážná pedogická témata. Velmi jednoduchá a zábavná hra Gartic Phone může být skvělým nástrojem v hodině.
Musím ji ještě vyzkoušet a najít vhodný režim pro matematiku.

Tentokrát jsem si akci užila, protože jsem byla docela obyčejným účastníkem a v pohodě si procházela workshopy, které připravil někdo jiný. Za rok asi na cizí workshopy čas mít nebudu, ale můžete je procházet třeba vy.

4 Komentářů

  1. Také se připojuji k obrovské pochvale této akce. Již se těším na další ročník.
    Možná také sledujete Erica Curtse a jeho návody a inspirace (https://www.controlaltachieve.com/).
    Jedny z posledních:
    Figma (tabule) – https://www.figma.com/education/k-12/?utm_source=figma&utm_medium=email&utm_content=button
    Visnos (Matematické manipulační nástroje) – https://www.visnos.com/demos
    Myslím, že stojí za vyzkoušení.

    • Dobrý den, děkuji za zajímavé odkazy. Erica sleduji – dokonce jsem tady na web dávala ukázku překladu jeho instrukcí pro Chromebooky 🙂

    • Děkujeme za pochvalu. Každé zpětné vazby si velmi vážíme. Předregistrace pro další ročník summitu na webu ucitelskysummit.cz už běží, tedy pokud chcete včas vědět termín a bližší informace, je možné se, zatím nezávazně, přihlásit. Děkujeme za zájem o iPady ve výuce a za účast na Učitelském summitu! Všichni jste byli úžasní…

  2. Dobrý den, paní Rambousková. Děkujeme za účast na summitu a také za pěkné shrnutí Vašich zkušeností na této akci. Každý z vás učitelů, který se opravdově zajímá o svou práci a to, jak nejvíc děti ve výuce zaujmout, si zaslouží velký dík. I třeba příště se budeme těšit na viděnou 😉

Komentáře jsou vypnuty.