Jak letos vektorově tvořili

A někteří ještě tvoří.

Sedmičku letos trápím tvorbou ve vektorovém editoru. A jako každý rok přemýšlím o výměně softwaru tak dlouho, až nakonec zůstaneme u stařičkého Zoneru Callisto. Můžeme ho sice používat jen na PC s Windows, ale koneckonců na grafiku se velký monitor hodí. Hledala jsem a zkoušela různé čistě vektorové online editory, ale ve free verzích v nich bylo tolik různých omezení, že u Zoneru Callisto stále zůstávám.

Ukážeme si na něm principy tvorby vektorové grafiky a ty pak už je snadno aplikují kdekoliv jinde.

Začneme vždycky jednoduchými tvary s výplněni a seskupováním. Také využijeme pořadí objektů a pak ukládání v různých formátech a rozdíly mezi nimi.

Pak přijde na řadu práce s uzly. Na seznámení s nimi využíváme práci s uzly v hvězdách, což je specialita Callista. Přidáme si ještě import jiného vektorového obrázku a jeho rozebrání a přebarvení.

A po chvíli práce s uzly na jiných tvarech (ryby, ptáci,…) a s logickými operace (ozubené kolo,…) přijde ke slovu samostaná práce a volné téma. Většinou děláme jen akvárium, letos jsem navíc ukázala pro inspiraci několik obrázků z mé nástěnky na Pinterestu.

A vůbec to nedopadlo špatně.

Jasně, že ten nejpovedenější jsem dostala odevzdaný v mizerné kvalitě a nevhodném formátu a teď lituji, že tvorba nebyla online a s přistupem pro učitele.

Komentáře jsou vypnuty.