Canva, škola, třídy a spousta otazníků

Canvu dnes zná asi každý a učitelský účet už taky není nic tajemného. Donedávna nám drhlo přihlášení celé školy. Pak se ale v objevilo kouzelné tlačítko pro registraci školy a už vše funguje bez posílání potupných potvrzení. Kdo se přihlásí školním mailem a je potvrzen správcem nebo učitelem, tak hned získává edu verzi a její bohaté možnosti.

Ale nejsem ji jista, jestli jsem teď spokojenější. Proč?

Celá škola je vlastně jedna velká třída a tak je všechno na jedné hromadě. Třeba všechny odevzdané práce mám seřazené podle data a nemám šanci je nijak vybrat podle třídy – prostě jeden velký zmatek.

Pokud pracujete jen s jednou třídou, tak to asi nepocítíte. Když ale mám třeba 4 třídy současně, tak už to problém je. Zoufale mi chybí nějaké hromadné schvalování. Když mi třeba celá třída odvezdá tréninkovou práci, tak bych je ráda odfajfkovala všcechny najednou. Každé schválení práce je totiž asi 5 kliknutí myší a tak klikám a klikám a klikám.

Podobně mám na jedné hromadě všechny uživatele, aniž třeba vidím, jestli jsou v nějaké třídě.

Ve třídě vidím přehled návrhů, jakýsi náhled uživatelů (rozhodně odsud není přístup ke kopletnímu seznamu uživatelů) a mohu přidávat uživatele a návrhy, ale žádný přístup k výsledkům.

Svoje třídy mám označeny hvězdou, abych je měla rychle přístupné, ale to taky není v nastavení tříd. To pro změnu musím do Projektů. A tady je vidět, že třída je vlastně jen sdílený adresář pro zadanou skupinu.

Zadávání a odvezdávání prací přes Canvu

Pokud chceme dát žákům nějaký návrh, ze kterým mají pracovat, tak ho stačí vytvořit či nahrát do (složky) třídy a žáci si vytvoří kopii. To funguje velmi dobře.

Odvezdávání funguje přes tlačítko Odeslat učiteli. Žák vybere učitele a odešle. Práce se objeví v sekci Práce ve třídě, kde ji učitel najde a může komentovat, hodnotit nebo zkontrolovat.

Ale co když je učitelů víc? To je problém. Odeslat lze jen jednomu učiteli a druhý má smolíka a nevidí nic. Proboha, proč to?

Využití Googlu Učebny

Nejdřív jsem nechtěla do Canvy míchat Učebnu, ale to odevzdávání přímo v Canvě mi prostě nevyhovuje.

Připravený návrh se přes Sdílet obvyklým způsobem nasdílí jako úkol do vybraného kurzu (buď přes ikonu Učebna Google nebo Zadání úkolu). Žáci v úkolu najdou odkaz na automatické vytvoření kopie návrhu a mohou hned pracovat.

Trochu se liší odevzdávání prací. Trochu netradičně žáci také sdílí svou práci do Učebny a zadaného úkolu. Pozor, do úkolu zadejte termín dokončení, jinak ho žáci neuvidí.

Výsledné práce pak vidíte u žáků v Učebně, tak jak jste zvyklí. Takto odvezdané práce nejsou ani v sekci Práce ve třídě a hodnocení tedy probíhá jen Učebně. Pokud je chcete hledat v Canvě, pak jsou v sekci Domů.

Velmi podobně to bude i pro Teams, ale to nevyzkouším.

Aby bylo jasné – Canva JE skvělá! Nicméně školní prostředí má své chyby a dovedu si představit spoustu vylepšení.

Nemůžu ale slíbit, že tohle všechno bude fungovat zítra, protože v ní minulý týden proběhly velké změny a těžko říct, kde to zastaví!

Komentáře jsou vypnuty.