Jak si nakreslili dort

Rozšířili jsme flotilu robotů o iRobota Root. Moc se mi líbil už když jsem ho měla půjčeného na vyzkoušení a teď už ho testujeme se žáky.

Funguje bezvadně! Programujeme na iPadu a spojení iPad – robot je bezchybné. Pro kreslení fixem na tabuli drží také skvěle. A pro lepší rozpoznávání strojů jsme si je polidštili a všichni svého Adama či Klotyldu najdou velmi jednoduše. Jen zatím nevím, jak budeme shánět nové fixy neb mají jiný průměr než všechny, co jsem kde našla.

Na rozjezd jsem se inspirovala aktivitou přímo ze stránek https://code.irobot.com/ a to Telephone Drawing. Zadání bylo jednoduché:

  • ve skupině si připravte nákres zdobeného patrového dortu s jednou svíčkou
  • rozdělte si jeho prvky a připravte každý kreslení své části
  • pak jedním robotem a (nejlépe) jedním iPadem dort nakreslíte

Vlastně mi při zadávání ani nedošlo, jak skvělá ta aktivita je! Spousta domlouvání ve skupině a spousta spolupráce, aby to jako celek fungovalo, učení se novým příkazům za pochodu a navzájem a to všechno prakticky bez mé pomoci.

A výsledek se nakonec dostavil! Každý se ze svého iPadu připojil a pustil svůj kousek dortu. Nakonec tedy nedošlo na využití kódů jednotlivých uložených částí, ale i na to časem dojde. Nedařilo se mi přesvědčit některé žáky, že level 1 by měli opustit, že už dovedou číst a chceme už něco víc. Některé přesvědčilo až využívání příkazů, které jednička neobsahuje.

Nebudu nikomu nalhávat, že je to aktivita na velké programování, ale všechny moc bavila.

Komentáře jsou vypnuty.