E-knihy a metadata

Když už člověk jednou čtečku má, tak potřebuje knížky. A taky se potřebuje v knihách orientovat.

Bezproblémové je to u koupených knih. Mají v pořádku názvy, autora a často i kategorii. Je to rozhodně ta nejsprávnější cesta. Nemusíte nic řešit, čtečka vám sama vyhledává podle kategorii i autora.

Ale e-knihy můžete třeba vytvořit i textovém editoru nebo dostanete darem knihu v nesprávném formátu a možná nakonec neodoláte a pro některou nedostupnou starší knihu (překvapilo mne že i e-knihy mohou být vyprodané a nedostupné) zabrousíte třeba na Uložto.cz. A tady to začne být nejisté a vyznejte se v tom!

Název souboru je vlastně docela podružná informace a čtečka pracuje s metadaty, která jsou uvnitř knihy.

A pak taky můžete dopadnou takto a v knihách se vůbec nevyznáte. A co tedy s tím?

Exportovat!

Pokud si připravíte text v nějakém textovém editoru (s výjimkou MS Word), tak stačí jen využít export do e-knihy přímo v něm. Při exportu vyplníte správně metadata a máte vystaráno (autora pište příjmení, jméno).

Konvertovat!

Pokud získáte e-knihu v nevhodném formátu (třeba právě ve Wordu), pak je ještě ve hře konverze. Když zadáte do vyhledávače něco jako epub to mobi, tak získáte celou řadu stránek, které konverzi podporují a můžete si vybrat. Osobně se mi nejvíc osvědčila stránka https://ebook.online-convert.com/, který umožňuje právě nastavení metadat, protože řada ostatních vracela právě ty nesmyslné názvy.

A když selže všechno?

Když vše selže nebo si opravdu chcete dát na vydání e-knihy a editaci metadat záležet, pak je tu program Callibre https://calibre-ebook.com/. Přiznám se, že pro moje potřeby zabíral na disku příliš mnoho místa a přišel mi zbytečně složitý, tak jsem ho vyzkoušela jsem krátce. Pokud se ale chcete e-knihám více věnovat, pak by Callibre měl být dobrá volba.

Více k metadatům a jejich úpravě i pro Kindle si přečtete třeba na https://scribemedia.com/ebook-metadata/

Komentáře jsou vypnuty.