E-knihy, mraky a já

Vždycky jsem nedala dopustit na papírové knihy, protože to je přece to jediné správné čtení. Pak se mi ale začal zkracovat spánek a v noci na papír bohužel nevidím, tak jsem taky přesedlala na ty elektronické.

Protože používám iPad, tak volba padla okamžitě na aplikaci Knihy, která je součástí iOS. Ideální stav – nativní aplikace a ukládání do mraků, což se hodí při více jablečných zařízeních. V neposlední řadě možnost nakupovat knížky přímo v ní, protože si stačí vybrat knihu, přitisknout palec a prakticky okamžitě je knížka v čtečce.

Všechno má, ale svá ale. Za prvé jsem postupně měnila iPady a pád 8. generace na nos není tak neškodný a na držení je už těžký a nepohodlný. Pak mne opravdu, ale opravdu hodně a stále více vytáčela synchronizace – když si chcete číst a každou chvíli zjistíte, že všechny knihy zmizely, tak je to fakt k naštvání. Většinou se objevily jen ty koupené přímo v aplikaci a na zbývající jsem čekala a čekala … a dlouho čekala. No a protože je to aplikace od Apple, tak podporuje jen knihy ve formátu e-pub a když máte knihu v mobi, tak máte smůlu. A taky když se rozhodnete změnit čtečku nebo aplikaci, tak s koupenými knihami máte smůlu, můžete je číst jen v této aplikaci. Navíc mne začínaly bolet oči z aktivního dipslaye, jak se prodlužovala doba strávená čtením.

Na multimediální e-knihy a knihy s barevnými ilustracemi je však aplikace nezastupitelná.

Všechny problémy s běžnými knihami vyřešila čtečka PocketBook 740. Hezky s podsvícením displaye a s nastavením redukce modrého světla, abych mohla číst v noc a lehká do ruky. Bylo pro mne důležité, že umí formát epub i mobi a poradí si s pdf, docx. (nechci tu opisovat návod, ale umí toho ještě spoustu, třeba i audioknihy, ale většinu dalších funkcí nepoužívám.)

Hodně mne k nákupu přesvědčilo ukládání knih do jejich cloudu a sdílení mezi zařízeními. Byla jsem ale rozčarovaná, když jsem tuto volbu v menu nikde nenašla. Pokud byste na tom byli stejně, tak se stačí ozvat technické podpoře a k vašemu sériovému číslu aktivují PocketBook Cloud. Takže teď mám knihy na čtečce, ale současně díky aplikaci i na tabletu i mobilu a ještě můžu využívat i přihlášení v prohlížeči (ten zvládá formát epub a pdf).

Knížky můžu nahrávat z počítače přes USB, služba Send-to-PocketBook je umožňuje posílat mailem a když si koupím knížku třeba na Palmknihy, tak si ji nechám také poslat rovnou do čtečky. Taky je mohu nahrávat přímo v mobilní aplikaci nebo přes prohlížeč na notebooku. Na 5GB cloudu ještě dlouho nebudu muset řešit problém s úložištěm.

Kdyby jste raději používali Dropbox, tak můžete taky. Také můžete využívat AdobeID a v aplikacích najdete i propojení s Google Books.

Musela jsem si chvíli zvykat na pomalejší odezvu, přece jenom čtečka není tablet. Také jsem chvíli hledala tmavý režim, než mi seplo, že na čtečce s elektronickým inkoustem nefunguje a je zbytečný.

Ale nemá to chybu! Pokud o čtečce uvažujete, tak neváhejte a nějakou si pořiďte.

Komentáře jsou vypnuty.