Zálohy stránek na Google Weby

Tři nejdůležitější pravidla práce na webu

  1. Zálohujte si web
  2. Zálohujte si web
  3. A raději ještě jednou si pořádně zazálohujte web.

Poslouchala jsem webinář o WordPressu s Vl. Ottem a rozhodla, že si web trošku doladím. Místo toho jsem ho rozladila, poškodila si šablonu a tak. V administraci webhostingu je pěkné tlačítko na obnovení, tak jsem zůstala klidná. Když ale už třetí archív hlásil chybu a výsledkem byl jen smazaný web, tak už jsem propadala panice. Podpora však zafungovala bezvadně a web obnovili ručně. Pro mne velké připomenutí, že se zálohy vyplatí dělat.

Když jsem se tím to zážitkem pochlubila, tak se objevila se otázka, co s Google Weby? Většina podobných systémů má nějaký nástroj, plugin, možnost FTP přístupu atd, ale Google sám žádnou takovou možnost nenabízí.  Hledala jsem a našla. Existuje nástroj Google Liberation tool a je po problému. Alespoň u starých Google Webů.

Jak na to?

Stáhněte malý soubor  verze 1.0.6. a pusťte. Z adresy vašeho webu (ukázka pro https://sites.google.com/a/zsnyrany.cz/rr/) vyplňte požadované části, vyberte adresář, kam chcete zálohovat a pak klepněte na Get a token from browser. Přihlásíte se k stránkám, povolíte přístup a dostanete kód, který zkopírujete do tabulky. Pak už stačí jen spustit Export from Sites.

Pro obnovení stránek je postup stejný, jen zvolíte Import to Sites.

Zkusila jsem zálohu menších stránek třídy a jejich přenos na jinou adresu. Stránky se přenesly bez problémů, jen se chyběla šablona. Tu by bylo potřeba řešit jinak, ale to už je menší zlo.

Jde to jinak?

Jde. Velmi pěkně funguje kopírování libovolného webu pomocí programu HTTrackPrográmek si nainstalujte, zadáte jen stránku a vyberete stahování a už se vám sype záloha na disk. Je bezvadná, celé stránky si pustíte offline, ale asi nevyřeší zpětnou kopii na Google Weby. Snad jen celé nakopírovat na jiný hosting.

A nové weby?

Oba způsoby jsem zkusila i se stránkami vytvořenými v nových Google Webech. Liberation Tool neuložil ani ťuk a web stažený HTTrack nefungoval správně (špatně převedené odkazy).

Co se stane, až budou jen nové weby, tak to je otázka. Snad už Google něco vymyslí.

PS. Na WordPressu funguje třeba plugin UpDraftPlus, který web kompletně zazálohuje na DropBox či GoogleDisk. Zálohu svého webu jsem měla staženou i u sebe z předcházejícího večera a proto jsem se pouštěla do nebezpečných hrátek. 😁 A aspoň jsem se dokopala ke změně vzhledu webu.

Komentář

  1. Tak tohle je hodně užitečné „vyzkoušení“. My máme školní stránky na Google Sites, staré verzi, nové mě zatím vůbec neoslovily. Zálohu určitě vyzkouším. Díky moc!

Komentáře jsou vypnuty.