Tablet s Windows 8.1

Chvílí zkouším pracovat s tabletem s Windows. A jsem taková rozpačitá. Mám k dispozici Acer Switch 10 a nějak mu stále nemohu přijít na chuť. Asi je na vině i má zkušenost s jinými tablety, protože se nemohu ubránit srovnání. A pořád nevím, jak ho mám chápat.

Je doplněný klávesnicí a do ní přes jediné klasické USB i myš připojím a v tu chvíli mám pidi notebook, ale zase ne tak úplně, protože nemá běžný 500GB disk, ale jen 32 GB. A z nich ještě hodně sebere systém, tak mi zůstalo slabých 25 GB. Jasné je ukládání do cloudu, ale musím se obejít bez synchronizace. Na instalace moc místa taky není a použitelných aplikací je stejně pomálu. Na čem ale zcela určitě ušetřím místo, jsou fotografie. S jedinou, a ještě čelní, kamerou toho opravdu mnoho ani nenafotím, ani nenatočím. Nepochopila jsem, že v době, kdy každý mobil má 2 kamery s mnoha a mnoha Mpx, má tenhle tablet kameru jedinou a 2Mpx. Přišlo mi to jako docela hloupý vtip. Nevím proč, ale občas se mi ztratí wifi sítě a zabere jen restart. A Windows jsou jen Home a ve škole ho nepřipojím do domény, což je další omezení.

Když tablet připojím ke klávesnici,to jde opravdu velmi dobře, a připojím myš, tak vlastně nemám důvod na něj myslet jako na tablet a nemám důvod ovládat ho gesty. Když ho nechám jako tablet, tak zase narážím na problém malých ovládacích prvků. Zkuste se prstem trefit třeba na nastavení sítě nebo ve Wordu změnit velikost písma. Jsou to prostě Windows zmenšené z 19″ na 10″.   V obrazovce Start tolik času nestrávím a už přehled aplikací je pro mne prostě malý. A když tablet položím, tak tlačítko Windows je velmi špatně přístupné. Klidně se přiznám, že pořád hrabu na okraj displaye a marně, je skoro zespodu a ještě vedle dvou dalších.

Zatím jsem se nezžila ani se všemi gesty. Už se mi prostě a jednoduše pletou – jsou třetí a zase jiná. Poměrně nutně jsem potřebovala něco na PrintScreen, ale v návodu jsem nic nevyčetla, návody na webu selhaly, tak šup s tabletem do klávesnice a tlačítko s tímto popisem zafungovalo, ale to zase není moc „tabletové“. Aktualizace:  PrtSc  – společně zmáčknout postranní tlačítko WIN a zvuk dolů. Pavlíno, díky.

Prostě existenci tohoto přístroje tak úplně nechápu. Na notebook a pořádnou práci je malý a s malým diskem a rozumný notebook už není o tolik dražší. Na tablet má velmi nepohodlné ovládání a mizerné vybavení aplikacemi. Zatím jsem nezkusila připojení k projektoru a další věci a tak nechávám konečné hodnocení otevřené, ale asi velcí kamarádi nebudeme.

 

 

8 Komentářů

  1. Mám podobné vzdechy. Ale PrtSc jsem našla – společně zmáčknout postranní tlačítko WIN a zvuk dolů. 🙂

    • Jitka Rambousková

      Aha, takže stejně jako na mobilu. A stejně blbě umístěna tlačítka jako na tom mém 🙂
      Ale asi zůstanu u té klávesnice.

  2. Díky za srovnání, mám další podložený argument, až se mě někdo zeptá, proč pracujeme s iPady. Jsem zvědavá na další postřehy.

    • Jitka Rambousková

      Nechci soudit všechny tablety s Windows. Ale tenhle opravdu není šťastná volba – jemně řečeno.

    • Myslím, že to prostě WIN ještě nemají vymyšlené na dotekové plochy. Chtělo by to tak verzi 15 a více 😉

    • Jitka Rambousková

      Jak jsem slyšela doma – Hele, lidi se chytí na to, že „to“ znají z PC a když přijdou na to, že je to blbý, tak už mají tablet koupený. Účel byl splněn. Bylo prodáno.

  3. Měl jsem v ruce řadu tabletů s Win8 i s Androidem, ale vždy jde o primární způsob používání. Teprve 7″ androidí low-end Acer u mne zlomil předchozí nedůvěru k tabletům vůbec, vešel se mi do kapsy saka a používal jsem ho úspěšně místo předchozího 11,6″ NTB s Win7. iPad mi byl kvůli určité uzavřenosti nesympatický i po používámletech užívání iPhone. Teď má 8″ Android s XGA rozlišením a testuji 13″ Lenovo Yoga. Není universální řešení 😉

    • Jitka Rambousková

      Plně souhlasím, že není univerzální řešení :). Pokud uživatel jako první tablet do ruky dostane tento, tak asi bude spokojený.

Komentáře jsou vypnuty.