Blogy žáků a jejich snadný přehled

Pokud se rozhodnete vést se žáky blogy, tak také potřebujete snadný přístup k novým veledílům a mít možnost rychle zjistit nové články. Za mne oběma rukama hlasuji pro Kidblog.org, tam je vše potřebné pro učitele připravené, ale bohužel od tohoto týdne už je pouze placený.

Což je nepříjemné, ale ani free se nemusel líbit každému, a od určité doby určitě není na škodu, když si žáci své blogy spravují a upravují sami. Častou volbou pro tvorbu vlastního blogu je Blogger. Jeho výhody jsou nesporné – snadné založení, snadná administrace, snadná práce se šablonou a hlavně přihlášení přes Google účet, který ocení zvlášť „GAFE školy“.

Zřízení nového blogu je opravdu záležitostí několika okamžiků. Podobně rychle to jde i na Wodpress.com a dalších stránkách. Nicméně vřele doporučuji používát služby, které podporují RSS. Už u stránek na GoogleSites je automatické sledování změn problematické.

Takže žáci mají své vlastní blogy, zašlou vám jeho adresu (opravdu doporučuji adresu nakopírovat a zaslat mailem, některé adresy jsou neopsatelné) a vy potřebujete mít možnost je nějak sledovat. Jistě, můžete si vytvořit složku v liště záložek ve vašem prohlížeči a pak se pěkně všemi odkazy proklikávat a zjišťovat, kdo a co napsal a seznam je jen a jen váš. Můžete ale také vytvořit třeba nástěnku odkazů na Pinterestu, jednoduchou stránku v Tackk, seznam v List.ly, založit stránku na webu školy/třídy a mnoho a mnoho dalších možností. To vám sice taky moc nepomůže se zjišťováním novinek, ale získáte tak universální online seznam. A co je hlavní, nemusí sloužit jen vám, ale přes něj se i ostatní žáci dostanou k blogům svých spolužáků. My máme seznam na List.ly.

Jak tedy rychle zjistit nové články? Doporučuji použít čtečku. Osobně používám feedly.com. Proč? Hlavně proto, že mi vyhovuje mi a stačí. Je zdarma a přihlásím se na ní Google účtem, funguje ve webovém prohlížeči na PC i v aplikaci na mobilu/tabletu. Stačí otevřít stránku feedly.com, vybrat způsob přihlášení a pak už jen přidávat adresy blogů přes Add Content.

Seznam nových článků se vám bude stále automaticky aktualizovat a žádná novinka vám neunikne. Články můžete přímo v čtečce i číst a nemusíte otevírat každý blog zvlášť. A reálný výsledek? Takto vypadá náhled článků z jednoho blogu a náhled článku v čtečce.

 

Pokud se pouštíte do práce s blogy, tak určitě čtečku oceníte. A to nejen pro blogy žáků.

Komentáře jsou vypnuty.