Wordle, Ooodle, Nerdle… znáte?

Aspoň Wordle jste zahlédli určitě. Na sociálních sítích se mu snad nedá vyhnout. Je to takový písmenkový MasterMind.

Image

Originál této hry najdete na https://www.powerlanguage.co.uk/wordle/. Pravidla jsou jednoduchá -hledáte anglické slovo na 5 písmen a dostávate indicie, jestli je písmenko na správném místě nebo ho aspoň slovo obsahuje. Na nalezení slova máte 6 pokusů. Pro mobil už se objevují aplikace, podívejte se do obchodů.

Pokud byste raději češtinu, pak je tu pro vás HádejSlova.cz. Princip je úplně stejný, jen těch písmenek máme trochu víc. Aby se vám hra neomrzela, tak dostanete jen jedno slovo denně a musíte si počkat na 18:00.

Kdybyste chtěli hru využít při výuce jazyka, tak najdete i řadu generátorů. Zadáte slovo, resp. i jazyk a jen sdílíte adresu. Vyzkoušejte třeba https://mywordle.strivemath.com/ nebo https://word.rodeo/.

Rychlý update 2.2.2022: přidalo se i Flippity – https://www.flippity.net/WordMaster.htm. Zde není žádná kontrola smyslupnosti slov, ale zase můžete zadávat česká slova.

A co matika?

Mimo písmenek se nabízí i čísla a příklady. Naštěstí to chytré hlavy napadlo a můžete aplikace vyzkoušet.

Začněte Ooodle. Vyberete, zda vám stačí čísla 1 až 9 nebo chcete až do 12. Operace jsou zadané. Pěkná je možnost tréninku – nemusíte čekat na každodenní zadání. Nelze nastavit jen kladné výsledky, takže hra je hůř využitelná pro nižší ročníky.

Další je Nerdle. Tady se dosazují i operace a číslice a příklad musí být správně. V Nastavení můžete zvolit i jednodušší hru s 6 políčky. V této hře jsem na záporná čísla nenarazila.

V Pro Nerdl https://create.nerdlegame.com/ si můžete vytvořit vlastní hru a vyzkoušet další možnosti.

Jestli jste opravdu matematičtí šílenci, tak zkuste Primel. Užijete si hledání prvočísel.

Update 5.2.2022: Geogebra zvládne všechno, takže další varianta na Wordle je Numble vytvořené právě v Geogebře – https://www.geogebra.org/m/yjv62ujk. Tentokrát jsou to příklady na součet dvouciferných čísel s přechodem přes 100, takže vhodné na 1. stupeň.

Update 13. 3. 2022

Přidávám do sbírky ještě https://numble.online/ – hledání násobků 3

A trocha zeměpisu

Na stránce https://worldle.teuteuf.fr/ si můžete zahrát Worldle a hádat státy podle tvaru.

Předpokládám, že s výčtem variant nejsem na konci. Třeba máte nějakou jinou vyzkoušenou a podělíte se o ní do komentářů.

Komentář

  1. Díky, zkusila jsem Oooodle a super hra. Dáša F.

Komentáře jsou vypnuty.