Interaktivní video s otázkami

Patrně znáte Screencastify – doplněk do Chromu, který vám nahraje to, co děláte na obrazovce. K jeho provozu vám stačí Google účet a výsledky ukládá rovnou na GoogleDisk, taky funguje propojení s Učebnou. Součástí je i jednoduchý nástroj na střih a editaci. Nevýhodou je v bezplatné verzi omezená délka videa na 5 minut.

Doporučuji se podívat do webu do jejich univerzity a vůbec na zdroje pro učitele.

Dnes vám chci ukázat, jak do videa vkládat otázky.

Spustíte si doplněk Screencastify a nahrajete si vhodný materiál. Po skončení nahrávání se otevře okno, kde je možnost otevřít editor videa, nastavit viditelnost videa a zvolit sdílení a také přepnout na Interactive Questions.

A pak už je to jednoduché – najdete správný okamžik ve videu a vyberete Add Question a vytvoříte otázku. Pak přidáte další dle vašich požadavků. V seznamu otázek se ke každé můžete vrátit a upravit ji.

Na závěr zvolíte Share a sdílíte buď odkazem nebo přímo do Google Učebny. K interaktivnímu videu je třeba se přihlásit účtem Google a až pak lze test spustit a vyplnit.

Důvod přihlášení je jasný – k videu se totiž ukládají výsledky. Uživatel může testík vyplnit jen jednou, ale celé video si může pustit opakovaně. Autor výsledky je najde v sekci Responses. Podle zašedlých sekcí bude časem možností ještě víc.


PS. A když jsem si dnes (21.9.2021) znovu zkoušela vložit otázky a chtěla se podívat, jestli někdo testík nevyplnil, tak se mi tyhle volby vůbec neobjevují. To by mne zajímalo proč. Fakt netuším Tak už zase vše běží, jenom některé ovládací prvky jsou už dnes jinak. Trefila jsem se do okamžiku, když se v tom někdo vrtal.

Komentáře jsou vypnuty.