Jednoduchá malovátka

Občas někdo na FB řeší, co v informatice s menšími žáky s povzdechem, že ve škole by dělali v Malování a teď je někdo na mobilu, někdo na tabletu a ještě na různých systémech. A to stejné s online výtvarkou. A co prý s tím!

Jednoduchá malovátka ale máme všichni přímo pod nosem. Na jablečných zařízeních vám a vašim žákům jako jednoduché malování může velmi dobře posloužit anotace fotografie. Další jednoduchá online malování jsou vlastně všechny možné whiteboardy (řada z nich nepotřebuje účet) nebo googlovské Nákresy či Jamboard. Výstupy z nich lze pak vyšperkovat v dalších aplikacích.

Dnes můžeme předpokládat, že má žák nějaké mobilní zařízení a pak se okamžitě nabízí dvě aplikace – PicCollage a Snapseed. Jsou pro Android i iOS, nabízí jednoduché ovládání, spoustu funkcí a jejich využití je (v kombinaci s trochou kreativity) velmi široké.

Už s tímhle vším se dají dělat divy – nakresli na nějaké online tabuli jednoduchý obrázek, udělej si screenshot, ten pak vylepšit filtry v Snapseed a nakonec z něj udělat plakát v PicCollage. Nebo vyfoť kresbu rukou a tu digitálně dotvoř. Své dílo sdílej na společnou digitální nástěnku.

Z dalších univerzálních online udělátek se určitě bude líbit nějaké jednoduché kreslení s animací. Ani u jednoho není nic moc k vysvětlování a sdílení je jednoduše odkazem. A ty mohou také putovat třeba na nějakou online nástěnku nebo třeba na webové stránky (na řadu redakčních systémů lze příspěvky posílat mailem).

Můžete vyzkoušet https://sketchtoy.com/ nebo https://mutsuacen.com/.

A pak, že to s tou digitální gramotností nepůjde!

Komentář

  1. Dagmar Fleischnerová

    Dobrý den Jitko,
    nádhera. Kam na ty nápady chodíte. Děti budou nadšené.
    Dáša F

Komentáře jsou vypnuty.