Jitsi Meet aneb jak vysílat na YT

Občas pořádáme na GEG Učte s námi webináře a využívali jsme Hangout On Air. Sice skoro pokaždé byla nějaká změna v ovládání, ale letos nastal kardinální problém. Hangout On Air skončil úplně! Na YT jsem byla vyzvána k instalaci nějakého softwaru a propojování klíčů a tak. To se mi to vůbec nelíbilo. Proto jsem začala hledat nějakou jednoduchou online alternativu.

Záchranu jsme našla v podobě Jitsi Meet

A abych to do příštího vysílání nezapomněla, tak to tu sepíšu úplně veřejně.

Co připravit na YT?

Na svém účtu připravím vysílání pomocí Spustit. Lze ho naplánovat i dopředu. Zatím není žádný obraz, ale je už připravená adresa, na které bude vysílání a později i záznam. Tu lze sdílet a šířit.

Co připravit na Jitsi?

Musím si vzít NB s Windows a zapomenout na MacOS – meeting se nechoval korektně, aplikaci na iPadu si vezmu jen, když nebudu chtít nic sdílet.

Když přijde čas vysílání, stačí otevřít stránku https://meet.jit.si/ a vymyslet nějaké úžasné jméno vyslání. Bude sloužit k připojení ostatním vysílajícím účastníkům, jinak se nikde neobjeví, takže se nemusím nijak omezovat.

Jak na propojení?

Mám spuštěné Jitsi a také místnost pro přímý přenos na YT. Z menu v Jitsi vyberu Start live stream, vyskočí tabulka, kde se přihlásím na účet YT s naplánovaným vysílání, vyberu jeho název a odstartuji. Chvilku počkám až obraz bude i na YT. Zatím nic nevysílám. Vlastní vysílání spustím (a posléze vypnu) až přijde správný okamžik ručně a jsem online.

Musím počítat s mírným zpožděním, někdy bylo 5 s, někdy i 20 s.

Co ještě Jitsi umí?

Pokud nechci vysílat sama, což rozhodně nechci, nebo si chci takto jen popovídat s více lidmi, tak stačí sdílet jen adresu meetingu a mohou se připojit další lidé. V místnosti jsou obvyklé ovládací prvky na ztlumení zvuku a pod, podporuje sdílení obrazovky, má interní chat a vlastní sdílený dokument,… Mimo nahrávání přímo na YT, lze video přímo ukládat na DropBox.

Je toho tam určitě víc, ale tohle mi zatím stačilo.

Děkuji moc Pavlovi Hodálovi a Petře Boháčkové, že se mnou měli trpělivost a společně jsme vše vyzkoušeli.

A že nahrávání opravdu funguje se můžete přesvědčit na záznamu webináře.

Komentáře jsou vypnuty.