Konečně Google Apps!

O pořízení GoogleApps pro školu jsme byla rozhodnutá už dávno, ale realizace dost pokulhávala. Až teď jsem si řekla, že to prostě nějak dopadne a o víkendu se dala do toho.

Když jsem víc jak před rokem bloudila v registračním prostředí, tak mne některé věci odradily a získala jsem dojem. že se mi registrace nemůže podařit. Nezačínala jsem na zelené louce, ale s již existující doménou, funkčním webem a mailem, vše u externího hostingu. A navíc na webu provozujeme několik subdomén a na nich weby pro školky a Dům dětí a měla jsem obavy z jejich funkčnosti. Zbytečně.

Takže jsem se v sobotu odhodlala a začala registrovat. Místem, které mne strašilo celý rok, bylo ověření domény. Z několika možností jsem zvolila tu nejjednodušší – přes FTP jsem nahrála jeden malý html soubor k našim stránkám. A stačilo to! Spadl mi tedy hodně velký kámen ze srdce. Hodně mi pomohly současné stránky, protože na nich nebyla věta, že když se mi to nepovede, tak budou velké problémy a trable. Zhruba u té skončil můj první pokus. Pokud se dobře pamatuji, tak tam ani možnost nahrání ftp nebyla, nebo jsem ji neodhalila a nepochopila.

V tomto okamžiku jsem získala zatím 30 denní demo a musela požádat o ověření, že jsme škola a máme nárok na bezplatnou verzi pro vzdělávání. Chvílí jsem hledala a pak jsem si pořádně přečetla mail, co mi přišel od Googlu, zalistovala a úplně dole byl odkaz na formulář, který bylo třeba vyplnit. Obratem jsme dostala mail, že do 14 dní mi dají vědět. Tak jsem si říkala, že si budu prostě chvíli hrát, ale moc času jsme nedostala a hned v neděli ráno jsem měla plně funkční GoogleApps pro školu. Kdybych chtěla využívat třeba ve výuce  jenom Disk a  jeho aplikace, tak bych vlastně tady mohla skončit.

Ale potřebovala jsem ještě mail. Těch pár mailů stále směřovalo na náš hosting, ale s tím jsem sama nic udělat nemohla. Takže jsem v neděli večer  požádala mailem o změnu MX záznamů a do mailu přiložila to, co mi v administraci radili nastavit. Ráno o půl sedmé mi přišel mail, že jsou záznamy změněny a pošta během pár chvil fungovala na Gmailu. Pak jsem ještě poladila asi 4 Thunderbirdy a bylo vše hotovo.

Takže v sobotu večer jsem nabrala odvahu a v pondělí ráno byla tato úvodní fáze hotova. Neskutečný fofr!

Ale to největší peklo teprve začíná. První věc bylo zřízení účtů. Tvořit účty jednotlivě, to by mi asi hráblo, tak jsem zkusila přes csv soubor. Dalo mi to víc práce než celá registrace. Protože mi na podzim havaroval úplně totálně server a tvořila jsem všechny uživatele znovu, ušetřila jsem si práci s tvorbou uživatelských jmen a vůbec psaním jmen, protože jsem je měla schované v tabulce, ale dlouho mi trvalo než jsem dostala takové csv, které se Googlu líbilo. Jedním problémem byla hlavička – v nápovědě jsou názvy hezky česky, ale vzal je jenom anglicky, data jsem měla v Excelu a ten využívá oddělovač středník, ale tady musela být čárka jako v Google Dokumentech a ještě jsme se nějak nemohla trefit do kódování. I soubor uložený z Google Dokumentů a hned otevřený v administraci GoogleApps měl ve jménech podivné znaky. Ale nakonec se vše podařilo a první uživatelé jsou na světě. Učitelé dostali svá přihlášení, aby aspoň vyzkoušeli mail, jedna třída dostala také přihlášení, abych sehráli roli pokusných králíčků.

Přes prázdniny dodělám uživatele, sama se doučím pár věcí a pak to propukne. Snad.

Google Apps

http://www.dodigital.co.uk/

 

 

3 Komentářů

  1. Mira Friedrichová

    Díky za zkušenost, právě děláme totéž

  2. Delší dobu sleduji tento web se spoustou úžasných nápadů a tipů. O Google Apps jsem také dleší dobu uvažoval a přečtení tohoto článku bylo tím rozhodujícím impulsem. Opravdu to šlo podobně, jako zde popsáno – v neděli ráno jsem to spustil, v pondělí večer bylo vše dokonáno. A teď jen prozkoumat všechny možnosti dané nám GApps :-))

    • Jitka Rambousková

      Jsem ráda, že vám vše zafungovalo stejně! Taky zkouším a objevuji a asi ještě dlouho budu.

Komentáře jsou vypnuty.