Big Bang Data

Big Bang Data je název velké výstavy, která probíhá v pražské galerii DOX. Tématicky je velmi zajímavá, protože se točí kolem ohromného množství dat, která nás obklopují a která generujeme.

Hodně se mi líbila červená mřížka, která online simuluje pohyb hladiny na bójce kdesi v Tichém oceánu a úplně neuvěřitelná je hromada fotek, které lidé nahrají lidé na Flickr během 24 hodin. A to jsou jen ty veřejně dostupné.

Jedna část expozice je věnovaná otevřeným datům a můžete si zde prohlédnout různé projekty. Je zde třeba mapa Prahy s její náladou – zobrazují se emotikony z Twitteru. Podobně s Twitterem pracuje u projekt simulující život – využívá k tomu slov z komunikace na této sociální síti.

Hodně zajímavý je vyhledávač https://thingful.net/ – vyhledávač internetu věcí. Opět vás množství zdrojů dostane do kolen. Však se podívejte.

Můžete si projít i stránky české a slovenské provenience založené na otevřených datech.

Z mnoha a mnoha zajímavých vystavených objektů mne zaujal i Cinema Redux – z filmu je každou vteřinu vygenerovaný snímek a ty jsou řazeny za sebou. Co řádek, to jedna minuta. Krásně můžete sledovat třeba práci s barvou a porovnávat i filmy mezi sebou. 

Vybrala jsem sem jen pár věcí, které si můžete prohlédnout i doma. Zbytek už si chce prohlédnout na místě. Na výstavě je toho mnohem víc, včetně řady zajímavých videi a textů a vyplatí si na ni vyhradit jedno odpoledne.

Končí až v srpnu. Tak se jeďte podívat!

Komentáře jsou vypnuty.