Správa iPadů pod Google Apps

Při poslechu webináře o cloudu na http://jirichytil.cz/ to pro mne byla novinka – prý GoogleApps umožňují správu iPadů. A opravdu to tam je! Ale přineslo mi to dost zklamání a krušných chvilek.

Co je třeba v administraci?

Z administrátorské konzole musíte nainstalovat certifikát od Applu. Instalace vás provede vším potřebným krok za krokem. Po roce je třeba certifikát obnovit.

sprava1

Pak je třeba nastavit vlastní správu. Nejdůležitější je povolení synchronizace a uplatňování politiky. Dále můžete nastavit třeba synchronizaci kalendářů, sílu hesla apod. 

sprava2

Dalším krokem je seznam aplikací pro organizaci – tedy aplikací, které organizace na zařízení chce/vyžaduje a má je nějakým způsobem pod dohledem a může je třeba smazat. Jako příklad je často uváděn odchod zaměstnance/žáka a odstranění těchto aplikací ze soukromého zařízení.  Seznam je omezen jen na bezplatné aplikace. Na začátku máte rovnou nastaveno 6 aplikací od Googlu. Další vyhledáte nebo rovnou vložíte adresu z iTunes a přidáte do seznamu.

sprava4

Co je třeba udělat na každém iPadu?

Na iPad musíte nainstalovat aplikaci Google Device Policy , přihlásit se doménovým účtem a nainstalovat profil. Později ho najdete na iPadu v Nastavení -> Obecné -> Správa zařízení.

Pak už v sekci Aplikace vidíte aplikace organizace a ty, která na iPadu nejsou, můžete stáhnout.

Pokud zapnete politiku v Google Apps zapnete, tak si Device Policy musí každý uživatel nainstalovat i na své zařízení, pokud chce pracovat se svým školním účtem.

Co s teď v administraci s připojenými iPady?

V sekci Spravovaná zařízení se teď objeví seznam všech připojených zařízení. V podrobnostech je i přehled schválených aplikací, které jsou na tomto zařízení nainstalované. Každé zařízení se dá takto na dálku smazat celé, nebo se dají smazat jen aplikace povolené organizací.

Kde je ten velký problém?

V odstranění politiky! Získáte přehled o svých zařízeních, můžete na dálku mazat zařízení či aplikace, ale rozhodně nevím, zda to stojí za to. Nepřijde mi to celé dobře úplně dobře řešené, sice se objevují drobné úpravy, ale projevila se mi (a vím, že nejsem jediná) poměrně velká komplikace. Přestože jsem nastavovala pouze iOS zařízení, tak se politika začala nutit i na zařízení s Androidem. A ve správě se mi začaly objevovat mobily a tablety, kde se používají školní maily,  i s právem na kompletní mazání. Přestože jsem si s nastavováním hrála přes víkend, tak mne překvapilo, kolik (nejen) žáků se na školní účet připojilo a úplně klidně si cosi do mobilu stáhlo a nainstalovalo. A protože nejsou nijak rozlišena soukromá a školní zařízení, tak se objevila možnost smazat kompletně soukromé mobily! Což mi přijde docela síla a o to jsem rozhodně nestojím!

Takže jsem nechala zapnutou jen povolenou synchronizaci pro Android a iOS (bez toho to nešlo) a nic víc. A tvářím se, že tato sekce neexistuje.

Možná, že jsem někde udělala nějakou chybu a něco pochopila špatně, ale momentálně k tomuto řešení žádnou důvěru nemám. Tentokrát to s experimentováním nebyl nejlepší nápad a raději počkejte, až to Google dotáhne.

Takže nejlepší bude ani nezapínat!

2 Komentářů

  1. Aktivně pracujeme s MDM od meraki.cisco.com. Do 100 zařízení je zdarma a pro správu školních Ipadů je to asi ideální. Podporuje to i supervizi, tedy úplně převzetí iPadu pod školní správu. Je to vlastně profi řešení a zatím nám to řeší vše co potřebujeme. Odemykání zámku aktivace, zrušení kódu, nastavení plochy, instalace a deinstalace aplikací na dálku, …
    A pokud se ještě využije Apple Konfigurátor na Macu, je i prvotní nastavení velkého mnžství iPadů výrazně rychlejší a jednodušší.

    • Souhlasím, že jsou určitě mnohem lepší řešení. Tohle bych snad ani správou nenazývala. Hlavně mne ale překvapilo, jak velmi snadno mohu převzít kontrolu nad cizími zařízeními.
      To mi přišlo přímo nebezpečné!

Komentáře jsou vypnuty.