Jak si pořídit (učitelský) blog?

Určitě je asi milion různých řešení.

A každý pokládá za ideální to své a má určitě pravdu 🙂

Proč WordPress?

Začínala jsem blog na Posterous, ale bohužel ho koupil Twitter a následně pohřbil. Takže jsem byla nucena hledat nové řešení. Rozhodla jsem se pro nějakou placenou verzi, protože jsem už chtěla vlastní doménu a také tím odpadnou reklamy. Ale kam s ním?

Zálohu webu jsem si poslala na WordPress.com, neb tak to Posterous připravil a chtěla u něj zůstat. Bohužel mi chyběla podpora pro tag iframe a pro pluginy, takže nic. Pozn. Ale zkuste se podívat na https://wordpress.com/classrooms, třeba toto řešení bude dostatečné.

Tak jsem ještě zkoušela Blogger, ale tam mi zoufale chybí slušné galerie. Štrůdlovat fotky pod sebe nebo všechno řešit přes vytváření galerii někde jinde, tak to se mi fakt nechtělo, takže taky nic. Další weby jako Weebly, Webnode, eStránky, … mne nijak nezaujaly a byly na mne moc „obrázkové“ už v základu.

Pořád se mi nejvíc líbil WordPress – jednoduchá administrace i publikace,  spousta možností, spousta šablon a doplňků, velká komunita, celý v češtině.

Proč Endora?

I vlastní instalace je vcelku jednoduchá, ale nakonec jsem jsem skončila u Endora.cz. Všechno na jednom místě – doména i hosting. A hlavně řešení pro lenochy, nebo-li pro mne. Protože vše instalujete jedním kliknutím a nemusím řešit žádné databáze! Následná aktualizace je automatická nebo max. na jedno kliknutí plus automatické zálohy. Na jedno přihlášení si můžete pořídit webů kolik chcete a s různými systémy.

Pro začátek si po registraci můžete všechno vyzkoušet na doménách zdarma. V administraci zvolíte Přidat doménu, vyberete některou z nabízených a zkusíte si vymyslet název, co ještě nikdo nemá, následně zvolíte hosting Free a máte první krok hotový.

A teď instalace. V seznamu domén si u svého webu vyberete Aplikace a prostě zvolíte příslušný systém, v našem případě WordPress. Za chvíli vám dojde na mail adresa administrace a přístupové údaje a už se můžete přihlásit do vašeho úplně nového webu.

Pak v nastavení vylepšíte názvy v hlavičce webu a můžete začít publikovat. A zkoušet, co WP dovede – instalovat šablony a pluginy a postupně zjišťovat, co na webu vlastně chcete mít.  Koneckonců – kliknout na přeinstalaci můžete kdykoliv, že.

endora 009

 

Až budete vědět, že je to ono a fakt blog chcete, tak si koupíte nějakou hezkou vlastní doménu a web pustíte do světa.

Kdyby jste chtěli zkoušet WordPress ve výuce se žáky, můžete využít bezplatnou nabídku Endory pro školy a pro každou třídu získat až 30 účtů.

Komentáře jsou vypnuty.