Pracovní listy s QR kódy

Když už jsem svým žákům QR kódy ukázala a oni mají na mobilech aplikace, tak je můžeme využívat i běžně v hodině. Pokud stačí  v kódu text, tak ani připojení na internet není třeba a nic nebrání tomu, aby své mobily vytáhli.

Ale potřebujete nějak tvořit jednotlivé kódy. Do vyhledávače stačí zadat „QR code generator“ a můžete si vybrat z nepřeberného množství stránek, které vám ten „váš“ vygenerují. Jen pozor  na často doporučovanou adresu http://qrcode.kaywa.com/, protože dnes už je tato služba omezená jen na 5 kódů zdarma.

Co s kódy ve škole? Podívejte se třeba na http://new-to-teaching.blogspot.com.au/, kde je spousta nápadů na využití v matematice, ale i v ostatních předmětech to bude obdobné. Spoustu inspirace najdete i na Pinterest.comJednou možností, o které jsem už psala, jsou různé různé hry.  Určitě najdete sami stránky, které vám s tvorbou pomohou. Mám vyzkoušenou tvorbu na http://www.classtools.net/QR/ a úplně mi dostačuje.

Nejvíce se mi líbí využití, kdy jsou v QR kódu skryty výsledky. Lze využít vlastně libovolný pracovní list a řešení jednoduše schovat do QR kódu. Samostatné práci pak už nic nebrání a suplují kolegové se nemusí trápit kontrolou výsledků.

pracQR

Ale co když se vám nechce ručně připravovat velké množství kódů? Nebylo by nějaké automatizované řešen? Bylo. Pokud si alespoň trošku rozumíte s tabulkami (umíte kopírovat vzorec a skrýt sloupec), tak jsem  řešení našla na stránce  http://tammyw.macmate.me/, kde je ukázka použití příkazu image. Ten vkládá vygenerovaný QR kód z obsahu buňky do jiné buňky v tabulce.

=image("https://chart.googleapis.com/chart?chs=150x150&cht=qr&chl="&A2)

Velmi často si pro matematiku připravuji pracovní listy v několika variantách, kde požívám náhodná čísla a pak „ruční“ postup využít nejde.Výsledek automatické tvorby dopadne třeba takto

prac2QR

Pokud byste chtěli automatické generování QR kódu použít, tak jedině v Google Dokumentech. V Excelu možnost vložit obrázek přímo do buňky není. Vřele doporučuji stáhnout si vzor ze stránek Tammy a upravit k obrazu svému, a vůbec to nemusí být matematika a náhodná čísla. 

A jestli se vám s tabulkami nechce pracovat, tak ještě jedno řešení ze stránky http://pitnerm.blogspot.cz. Je vlastně geniálně jednoduché, využijete službu na tvorbu vizitek. Musíte se sice zaregistrovat, ale pak jen už tvoříte úhledné kartičky.

 

Komentáře jsou vypnuty.