Whiteboard.chat

Než jsem se rozkoukala a stačila něco vůbec napsat, tak už je září skoro za námi a nebezpečí opětovného uzavření škol je zase akutní.

Po zkušenosti z minulého školního roku do něj určitě všichni půjdeme poučenější a lépe vyzbrojeni. Ale nějaký nový nástroj se vždycky hodí.

Docela úzkým místem online komunikace se žáky byl přehled jejich prací v hodině – online hned vidím, co všichni tvoří a koukám jim pod ruce. Osobně jsem využívala Desmos a Whiteboard.fi, ale další zajímavá možnost je nyní i Whiteboard.chat.

Autoři ve slibují připojení až 100 lidí, export tabulí do pdf a připojení více uživatelů k jedné tabuli (Start Collaborating) nebo individuální tabuli pro každého uživatele a jejich dozor učitelem (Start Teaching). Nemusíte si ani tvořit účet, ten je potřeba jen pro některé funkce a je zdarma.

Prostředí tabule je stále stejné – jako výchozí nástroj je kreslení/psaní rukou, ale do tabule lze vložit i textový rámec, obrázek či pdf soubor. Ostatním uživatelům lze nasdílet tabuli odkazem či QR kódem. Všichni uživatelé pak mohou do tabule psát a vkládat. Pokud nejsou přihlášeni, tak jsou jim přidělaná náhodná jména.

Využití při distanční výuce by určitě našly individuální tabule pro každého uživatele (Start Teaching). Učitel vytvoří tabuli, sdílí odkaz a žák při přihlašování musí zapsat své jméno (pokud nemá účet). Učitel ve spodní části své obrazovky přepíná celou třídu (Grid View) a svou tabuli (Goto My Book).Vše co učitel přidá na svou tabuli hned vidí i žáci. Součástí je jednoduché hlasování. Také lze v mřížce poklepáním na tabuli žáka přímo do ní vstoupit a třeba opravit chyby.

Přímo v aplikaci je zabudovaná i videokonference se vším všudy – stačí klepnout na Video call. Pak už se žáci i učitel přepínají mezi videem a tabulí podle potřeby.

A než jsem stačila všechno sepsat a vypustit do světa, tak se ve Whiteboard.chat objevily novinky. Žáci se mohou hlásit o slovo pacičkou a učitel vidí, kdo se hlásí.

Tabuli není třeba průběžně mazat , stačí přidat další list a až na závěr vše uložit do pdf souboru. Pokud se přihlásíte, tak se tabule ukládá a můžete se k ní vracet.

Velmi snadno jde pak i připravit celou tabuli předem a pak jen sdílet při online setkání. Pokud si připravíte podklady v nějakém jiném programu – co list, to zadání na jednu tabuli a exportujete do pdf, tak po nahrání tohoto pdf do Whiteboard.chat se vám ve připraví zadání úplně stejně – celá řada stránek připravených do hodiny.

Snad nebudeme podobné aplikace pro výuku v následujících týdnech příliš potřebovat, ale je vždy dobré o nich vědět.

Komentář

  1. Zpětné uporoznění:Whiteboard pro každého žáka aneb Geogebra trochu jinak – Co jsem vyzkoušela

Komentáře jsou vypnuty.