Online tabule pro online výuku

Postupně se učíme učit na dálku. Najednou videokonference pořádají i učitelé, kteří na začátku března ten pojem skoro neznali. Sdílení obrazovky je naprosto běžné. Ale důležité je i zapojit žáky, aby se z online výuky nestala jen „mluvící hlava“ učitele.

Dobrým nástrojem je sdílená bílá tabule, kam mohou psát i naši žáci ze svých postelí a ještě navíc vytvořená a sdílená na jedno kliknutí bez nutnosti cokoli instalovat.

To splňuje jednoduchá tabule na https://collboard.com/. Zadáte libovolné označení třídy a získáte URL adresu, kterou sdílíte. Každý, kdo se připojí, může na tabuli úplně všechno. Nic se nenastavuje a nikdo nepotřebuje žádný účet.

Aplikace je česká a stále na ní přibývají stále nové možnosti.

Hodně podobnou je aplikace https://awwapp.com/. Má trochu bohatší nástroje, ale ve free verzi za ně „platíte“ reklamami. Adresu ke sdílení najdete pod tlačítkem Add people a účastníci při přihlašování musí zadat jméno.

Další jednoduchý nástroj najdete na www.webwhiteboard.com. Prostě vytvořím a sdílím.

Trochu jinou nástěnkou najdete na https://whiteboard.fi/. Jednoduchost vytvoření a sdílení zůstává, ale každý žák dostane tabuli vlastní. Žák vidí tabuli svou a tabuli učitele, učitel má přehled o práci všech žáků. Nástroje tabule jsou sice omezené jen na kreslení, ale výhody využití jsou nesporné.

Možností je spousta – stačí si vybrat a začít používat.

4 Komentářů

  1. Perfektní shrnutí. Děkuji 🙂

  2. Hana Wiesnerová

    Mohu collboard sdílet při online vyučování na Google Meet? A mohou na ni žáci také psát?

    • Ano, může do tabule psát kdokoliv, kdo má adresu. Tabuli otevřete v prohlížeči a když sdílíte obrazovku, tak ukazujete i tabuli – takže jí žáci vidí. Aby do ní mohli psát, tak si musí otevřít ve svém prohlížeči na svém počítači. Jitka Rambousková

  3. Zpětné uporoznění:Desmos – alternativa k bílé tabuli – Co jsem vyzkoušela

Komentáře jsou vypnuty.