Canva a videokoláž

Aplikace Canva toho umí fakt hodně. Zvládá také zpracování videa. Je to tak snadné, že spousta uživatelů nepotřebuje hledat žádný další nástroj.

Při práci na videokoláží budeme vytvářet a upravovat digitální obsah, budeme zpracovávat různé formáty, budeme pracovat s řadou zdrojů a vyhledávat informace ke konkrétnímu zadání, práci budeme sdílet různými způsoby, … To zní jako digitální kompetence! A takhle jednoduché (a efektní) to může být.

V Canvě je připravená celá řada šablon. Pro ukázku jsem si vybrala video koláž, která může nahradit prezentaci. Moje šablona má připravené tři vzory stránek, se kterými budeme pracovat.

Protože budeme tvořit video koláž, tak potřebujeme videa. Pokud máte videa vlastní, tak můžete využít propojení Canva na nejrůznější úložiště a sociální sítě (pokud jste natáčeli na mobil, tak videa většinou najdete ve Fotky Google). Pod trojtečkou v levé liště si můžete služby vybrat a připojit se k nim.

Také si můžete zapnout ikony pro další možnosti Canvy. Doporučuji si určitě zapnout Pozadí a Styly. Pokud používáte týmy, tak musíte volby zapínat pro každý zvlášť.

Pokud nemáte videa vlastní, pak si můžete různá bezplatná ilustrační a podkladová videa stáhnout třeba z pexels.com. Přímo v Canva je propojení na tuto službu, ale funguje jen na fotografie. Videa musíte stáhnout a nahrát.

Pak už šablonu plníte obvyklým způsobem – měníte texty a videa přetahujete do připravených rámců. Připravné šablony stránek vložíte na další stránky ze sekce Šablony. Délku přehrávání snímku upravujete ve spodní liště tažením za okraj rámce snímku.

K videu lze přidat z knihovny v sekci Prvky i audio stopu. Pokud byste si nevybrali, tak zkuste prohledat https://pixabay.com/cs/music/.

Pokud chcete změnit vzhled celé práce snadno a rychle, pak můžete využít Styly. Canva má připravené sady barev a písem a stačí si vybrat. Vyzkoušíte na jedné stránce a pak zvolíte Použít u všech stránek a celá prezentace je hned jiná.

Na konci zbývá jen se o výsledek podělit. Celou práci si můžete stáhnout jako video ve formátu mp4 nebo jako animovaný gif (bez zvuku).

Pokud nepotřebujete fyzicky soubor, tak celou práci můžete sdílet jen odkazem pro zobrazení, který najdete ve Sdílení. Pod Více… pak najdete ještě další možnosti publikace, třena kód pro vložení do stránek.

Návrh Green and Beige Minimalist Healthy Food Video Collage uživatele Jitka Rambousková

Komentáře jsou vypnuty.