Jak jsme ve škole měnili web

Už bylo na čase! Historicky jsme prošli ve škole několika systémy, poslední byly staré Google Sites a s jejich odchodem bylo třeba vše zgruntu vyměnit. Převod na nové weby od Googlu nepadal v úvahu, protože něco jako stránka s příspěvky v nich prostě neexistuje a o převodu obsahu jsme si mohli nechat stejně jen zdát.

Přece jenom čas trhnul oponou a nejlépe je svěřit se odborníkům. Představa webu naší školy vždy byla a je vcelku nekomplikovaná – jednoduchá editace příspěvku, jednoduchá a přehledná struktura a přímočará grafika. Tak jsem hledala a našla Web školy.cz.

Měla jsem představu, že se tvorba webu potáhne, ale nakonec to byla velmi svižná záležitost. Firma se totiž věnuje právě školám a ví, co chtějí, kde jsou jejich slabá místa, na co zapomínají a co by se jim hodilo, i když to třeba vůbec nevěděli. My jsme se takhle dopracovali k sekci Důležitá známení, která i rozesílá upozornění zaregistrovaným uživatelům. Na přehled webů, které zrealizovali se můžete podívat na https://www.web-skoly.cz/atlas/. Při tvorbě školního můžete buď vycházet z hotových šablon nebo si vytvořit svůj web úplně od základů.

My jsme volili existující šablonu a tu si přizpůsobili. Po zkušenosti s našimi uživateli, pro které je rozvinutí menu příliš komplikovaná záležitost, jsme třeba volili plný výpis i za cenu různé velikosti dlaždic.

Pro administrátora je správa a nastavení docela snadné a pro dobře nastaveného uživatele může být obsluha super jednoduchá – v administraci mu zůstanou je jeho prvky, nemotají se mu tam žádné nadbytečné volby.

Moc hezké je i zabudování stránek jednotlivých tříd přímo na web. Základní strukturu stránek tříd si můžete dohodnout. Kolegyně například chtěly podstránku na zadávání domácích úloh, ale učivo dnes asi všichni řešíme už jiným způsobem a ukázala se úplně zbytečná. Nakonec docela dobře může tento miniweb třídy sloužit jako zápisníček zajímavých akcí a sbírka fotogalerií za dobu školní docházky, protože administrace počítá i s povýšení ročníků.

Našim potřebám web určitě vyhovuje, jen mne mrzí, že ho kolegové nechtějí využívat víc. Na druhou stranu jsme si všichni za minulé dva covidové roky zvykli řešit komunikaci trochu jinak a role webu školy se tím změnila.

Měřítkem naší spokojenosti je, že náš pan ředitel mne už ke psaní příspěvků a vkládání různých dokumentů vůbec nepotřebuje a řeší si vše sám.

PS. A nebojte, nedostala jsem žádnou slevu či provizi. Prostě jsem spokojený zákazník.

Komentáře jsou vypnuty.