Seznamte se s Robertou

Při bloudění po webu a zkoumání různých robotů jsem narazila na stránky s Robertou. Je to německý projekt na podporu programování. Na stránkách najdete řadu materiálů do hodin (hlavně v němčině). Anglickou mutaci najdete na https://www.roberta-home.de/en/

Hodně mne zaujala jejich laboratoř. Najdete v ní univerzální prostředí pro roboty. Prostě – různé roboty programujete ve stejném prostředí. Můžete zde programovat např. micro:bit, mBot, Edison, Nepo4Arduino, NAO, EV3dev …Příjemný bonus je čeština.

U každého robotka můžete nejen programovat (můžete si zvolit sadu příkazů pro začátečníky nebo pokročilé), ale najdete u něj i jeho popis včetně všech čidel. U některých robotů je k dispozici i simulátor a pak prostředí pro debugging. Součástí u každého programu je i prostředí pro dokumentaci a poznámky a náhled zdrojového kódu.

S účtem můžete programy ukládat a sdílet s dalšími uživateli. Samozřejmně, že přímo z prostředí program nahrajete rovnou do svého robotka.

Určitě zajímavá možnost seznámení se s některými roboty a ještě máte k dispozici řadu tříděných materiálů na https://www.roberta-home.de/lehrkraefte/roberta-materialien/. Pro roboty také můžete v galerii hledat programy od ostatních uživatelů.

Přiznám se, že jsem tohle prostředí ještě se žáky nevyzkoušela. Tak se budu těšit na vaše zkušenosti.

Komentáře jsou vypnuty.