Multimediální knížka z prezentace

Na letošní brněnský BUMeeting jsem si připravila workshop o Google prezentacích. Podívali jsme se, jak v nich vytvořit stopmotion animaci a úplně na konci jsme jen prolétli multimediální knížky.

Tak raději postup ještě jednou.

Velmi oblíbený nástroj na tvorbu multimediálních knížek je Bookcreator, kterému asi nebudeme úplně konkurovat, ale rozhodně můžeme využít prakticky všechny podobné nástroje.

Konečná kniha může obsahovat řadu multimediálních prvků a přitom vám vystačí (většinou) možnosti prezentací.

Tři zlaté vlasy se zvukem – doc.google.com

Jak na to?

Potřebujete změnit rozměry stránek – v menu Soubor -> Nastavení stránky to není problém.

Potřebujete vložit text – ideálně využijete rozvržení snímku prázdné a do něj vkládáte textové rámce. Zvlášť pro komiksové knížky se mohou hodit i další písma – ta snadno doinstalujete v nabídce fontů volbou Další písma.

Obrázky vkládáte obvyklým způsobem a můžete následně využít ořez a Možnosti formátování.

Do multimediální knihy se budou hodit určitě videa a zvuk. Videa a zvuk musíte mít předem nahrané na svém Google Disku nebo můžete využít odkaz na YT. Vložení najdete v menu Vložit. U zvuku si pak nastavíte jeho spouštění, popř. zda hraje jen na jednom snímku nebo v celé prezenatci. Ilustrační videa, hudbu a zvukové efekty k volně k použití najdete na pexels.com a pixabay.com. Nahrávání vlastních komentářů můžete řešit např. doplňkem Mote.

Na závěr dodáte některý přechod mezi snímky a využijete Publikovat na web. Pak už celou knihu dál jednoduše sdílíte odkazem.

Rozhodně se nebojte proklikat různé možnosti a menu. Počítač vám nevybuchne a vy zjistíte další možnosti.

Komentáře jsou vypnuty.