Kuchařka na kostku

Při hrátkách s 3D tiskem jsem si také procházela projekty na https://proskoly.prusa3d.cz/hotove-projekty/ a líbila se mi chemická kostka, ale hodila by se mi víc pro matiku. Nejrůznějších kostek a „kostek“ s čísly najdete ke stažení spoustu, např. na https://www.thingiverse.com/thing:2627417, ale co kdyby místo chemických značek byly jednotky?

První verze byla jen o výměně popisu na kolečkách, ale protože jejich výměna se nikdy konat nebude, tak jsem nakonec zvolila cestu tisku v celku. Včetně vlastní tvorby hrací kostky v Tinkercadu – stačila krychle a koule a pak trochu hraní se zarovnáním a slučováním (vzor https://www.tinkercad.com/things/ahctQicZzOe-kostka-faze). Rozměry si snadno upravíte podle svých představ.

A pak stačí na kostku nasázet popisky. Při popisování jednotlivých stran oceníte nástroj Pracovní plocha a text jsem vkládala nástrojem Script a písmem Verdana, protože s ním šlo snadno vkládat i symboly mocnin. (vzor https://www.tinkercad.com/things/5IWmWsl6vFQ-web-objem)

Plánované využití? Jedna kostka urči jednotku zadání a druhá jednotku výsledku, při více kostkách klidně i had převodu. Symbol otazníku na přibyl na některých kostkách na přání kolegyně a platí jako zvol si jednotku.

Vás určitě napadnou další a další možnosti využití.

Komentáře jsou vypnuty.