Hodnocení v Google Učebně

V této zvláštní době se řada kolegů dopracovala k využívání Google Učebny. A občas se uchylují i k hodnocení.

Co Učebna nabízí?

Určitě ruční bodování – ke každému úkolu lze nastavit maximální počet bodů, který lze získat a pak je prostě přidávat při procházení úkolů.

Automatizované bodování lze získat přímo z Google Formulářů, které jsou nastaveny jako kvízy a z některých aplikací třetích stran, které s učebnou propojit např. Quizizz.

Jednotlivé práce v googlovských formátech lze také podrobně komentovat a poskytovat tak individuální zpětnou vazbu. Do dokumentů lze vkládat běžně komentáře, ale lze využít i banku komentářů. Do banky komentářů si můžete připravit opakující se texty a ty pak jednoduše opakovaně vkládat. Stačí v komentáři napsat znak # a vybrat ho. Banka slouží pro celou aplikaci Učebna, takže komentáře jsou dostupné ve všech kurzech.

A nejnovější možností je využití rubrik. Možná, by bylo lepší použít označení kritéria. U každého úkolu lze připravit vlastní tabulku hodnocení. Tabulku není úplně nutné vytvářet u každého úkolu – lze ji buď exporovat a importovat jako Tabulku nebo lze využít Znovu použít rubriku a vybrat si ji u jiného kurzu.

Při vlastním hodnocení pak stačí vybírat zvládnutí jednotlivých kritérii a Učebna případně sama přepočítá body podle zadané stupnice.

Žák již při zadávání práce jasně vidí kritéria hodnocení a pak i to, jak se splnil.

A pokud si chcete kurz opravdu vymazlit, tak se ještě podívejte do nastavení kurzu a projděte si část Hodnocení

Ať už budete hodnotit práce jakkoli, všechny body nakonec najdete v záložce kurzu Hodnocení.

6 Komentářů

  1. Lidmila Kuříková

    Dobrý den paní Rambousková, chci se prosím zeptat, kde je možnost Pozvat opatrovníky, jak jste ukazovala při webináři? Ať hledám, jak hledám, nevidím ….
    Moc děkuji za pomoc a perfektní představení GC. Přeji Vám pevné zdraví, a ať se Vám daří!
    S pozdravem
    Lidmila Kuříková

    • Dobrý den, opatrovníci jdou přidávat jen když máte doménové účty pro žáky, nejde to na účtech s @gmail.com. Jitka Rambousková

  2. To máme, @zsmltu.cz

  3. Lidmila Kuříková

    Omlouvám se, včera jsem zapomněla vyplnit mail, to byla moje odpověď, že doménové účty pro žáky máme.

  4. Michal Vančura

    Dobrý den.
    Aby jste jako učitel v školní doméně mohl přidat opatrovníka ke svému studentovi/žákovi ve své učebně, musí Váš administrátor v administrátorské konzoli provést ověření učitelů.
    https://support.google.com/edu/classroom/answer/6071551?hl=cs&ref_topic=6024979

Komentáře jsou vypnuty.