Jak na rychlé OCR v GSuite

Při distanční výuce najednou nešlo jen tak rozdat žákům vytištěné pracovní listy a teď doplňuj propiskou. Nakonec ručně vyplněná a následně vyfocená řešení se stala předmětem mnoha dotazů na sociálních sítích a často neřešitelným problémem pro mnoho učitelů.

Ale co s tím, když je pracovní list v pdf, Wordu nebo třeba jen jako obrázek?

V případě Google Disku je řešení neuvěřitelně jednoduché. Kterýkoli z těchto stačí nahrát a zvolit otevření v Dokumentu. A získáme stejně pojmenovaný soubor v tomto formátu. U pdf a Wordu bude obsahem jen text, u obrázku bude na první straně vložený originál a pak bude následovat text.

Slibovat 100% úspěšnost vám tu nebudu. Soubor s největší pravděpodobností bude potřebovat vaší úpravu a bude problém se složitými soubory s obrázky, sloupci a tabulkami, ale za vyzkoušení nic nedáte a u jednoduchých bude převod velmi slušný.

U souborů z MS Office je ještě řešení v podobě doplňku do Chrome Úprava souborů Office, který dovede otevřít otevírat formáty Office přímo na disku a práci nám s nimi hodně zjednodušuje. Také z něj lze soubory uložit ve formátu Google. Byl by skoro ideální, ale nemůžeme na něj spoléhat absolutně – ani v jiných prohlížečích, ani na jeho instalaci u ostatních.

Rozhodně do Google Učebny pracovní listy pro žáky vkládejte ve formátu Google. Získat ho z jiných formátů není tak obtížné.

Komentáře jsou vypnuty.