Seznamte se – robot Root

Chvilku se námi doma bydlel robot Root.

Vypadá trochu jako vysavač a chová se trochu jako Bee-Bot, různé úrovně programování má trochu jako Ozobot a vlastní programování je trochu jako Scratch.

Jaký tedy vlastně je?

Robotek Root jezdí, kreslí, gumuje a je vybavený spoustou senzorů a blikátek. Kříž na zádech mu svítí několika barvami a způsoby a rozděluje mu povrch na 4 dotykové plochy, vepředu má čidlo nárazu, reaguje na barvy a dokáže hrát. Takže je vybavený až až.

Ovládat se dá buď z tabletu iPad nebo z webového prohlížeče Chrome https://code.irobot.com/#/. Prostředí a vlastní programování je podobné jako u řady spřátelených robotků.

Uživatel si může vybrat tři stupně podle svých zkušeností – od jednoduchého zápisu sekvencí, přes bloky se složitějšími prvky až po textový zápis programu. Ve vyšším levelu je vždy i více možných příkazů k použití.

Robota jsem vyzkoušela s aplikací na iPadu. V aplikaci najdete řadu připravených úkolů s průvodcem. Jednotlivé bloky mají možnost jednoduché modifikace. Párování přes bluetooth probíhalo úplně bezproblémově, ale na vyzkoušení a odladění programu lze použít také simulátor přímo v aplikaci.

Moc se mi líbila práce s fixem – může fix zvednout či položit a umí i mazat.

Bude to skvělé v kombinaci s bílou tabulí ve třídě, protože robot jezdí i po svislé ploše.

Na úvodní stránce aplikace jsou připravené i aktivity pro whiteboard, ale bohužel v placené sekci. Zkoušela jsem kreslení obrazců s Ozobotem, ale ten tahá tužku za sebou a kresba proto není přesná, u Sphero zase tvar spíš odhadujeme, ale tady díky umístění fixky přesně ve středu je výsledek dost dobrý.

Takže třeba zadání „Připrav program, ať robot nakreslí pravoúhlý trojúhelník a pak ho prezentuj na tabuli“ zaručí, že výsledek bude dostatečně velký a uvidí ho opravdu celá třída.

Součástí příslušenství je i podložka 4×4 čtverců o straně 16 cm a sada samolepek. Takže dokonalá příprava na storytelling s robotem a pokud vlastníte Bee-Bota, tak docela dobře půjdou využít již připravené materiály.

Robot Root se ke mně dostal díky firmám Profimedia a Apeko. Děkuji.

Komentáře jsou vypnuty.