Jak dělali myšmapu – pokus č.1

Ručně tvoříme myšlenkové mapy vcelku běžně, a tak nazrál čas i na nějaký software. V informatice jsem se třídou chystla shrnout, co znají za pojmy kolem počítačů a myšlenková mapa je na to jako dělaná.

Že mapy budeme tvořit online, bylo jasné od samého začátku, a protože používáme ve škole GoogleApps, tak ideálně online aplikace s přihlášením přes účet Googlu. Už dlouho jsem měla připravený odkaz na https://coggle.it/. Splňoval to, co jsem chtěla, a ještě je velmi jednoduchý na ovládání, jeho „organický“ vzhled okamžitě zaujal, obrázky jdou vkládat…, prostě skoro ideální aplikace. Mohu říct, že žáci pracovali přímo nadšeně, až najednou začaly potíže. A to dost nepříjemné.

Ve třídě sedělo 20 žáků, každý u svého počítače, přihlášený ke školní síti jménem a heslem, přihlášený do Coggle svým jménem a heslo do GoogleApps (přihlášení viditelné v pravém horním rohu). Po otevření mapy se ovšem některým jméno změnilo na jiného žáka, občas se změnilo jméno i mapa. Po návratu do menu se opět objevilo jméno někoho úplně jiného. Po opětovném přihlášení někteří své práce měli, někteří ne. Přes týden jsem si s autory psala, ale ničeho jsme se nedobrali, rady, že si vybrali jiný účet než svůj, opravdu nebyly ty pravé a ani cookies by neměly dovolovat takto pracovat s účty, rozhodně by se takto dobrá aplikace chovat neměla a pracovat v ní jsme dále nemohli.

Oprava: Chyba byla v našem firewallu – program si sahal pro přihlášení do cache. Od té doby jede bez potíží.

Je to škoda, protože nabízí i možnosti sdílení, jednoduchý a funkčení export … Třeba budete mít štěstí a bude se u vás chovat korektně, tak ji určitě vyzkoušejte. A pokud jste zkusili, tak by mne zajímaly vaše zkušenosti.

coggle

Coggle.it má veškeré ovládání přes myš, nápověda i s tutorialy je skryta pod šipkou na obrazovce vlevo.

 

 

Komentáře jsou vypnuty.