Jak začali s 3D tiskem

Když už je 3D tiskárna, tak o chce tisknout. Sice jsem na 3D modelování zatím používala Sketchup, ale pro 3D tisk jsme přešli na ThinkerCAD od Autodesk.

Stačí se podívat na pár videí, projít připravené materiály a práce s ním je jasná. A navíc má podporu pro třídu.

Jak tedy na to?

Nejdřív je potřeba si vytvořit učitelský účet na https://www.tinkercad.com/. Je třeba hned zadat, že jste učitel, pak už to nejde změnit a zrušení účtu je také na dlouhé lokte (trvá to několik týdnů). Pak už je jednoduché vytvořit třídy a vložit jména žáků a jejich přihlašovací jména – nepotřebují tedy žádné emaily a vše řídí učitel.

Žáci se pak hlásí přes unikátní adresu nebo přes adresu https://www.tinkercad.com/joinclass a kód třídy.

Jak se naučí modelovat žáci?

Vsadila jsem na připravené materiály a samostatnost žáků. Trošku netradičně pod odkazem Více informací v záhlaví jsou ukryté výukové lekce. Nechala jsem žáky samostatně projít spuštěče – lekce, kde je postupnými kroky vysvětleno celé ovládání a princip tvorby.

Podobně jsou pak vytvořeny i další lekce s modelováním. Ty si vyzkoušeli jednu či dvě. Všechny spuštěné lekce se žákům ukládají na jejich účet a lze je snadno zkontrolovat.

Co jsme modelovali?

Začali jsme docela jednoduchým přívěškem na klíče. Ti méně odvážní využili připravenou lekci, ostatní využili to, co naučili a vytvořili originální přívěšek. Pak ještě stáhli stl soubor a odevzdali přes Google Učebnu, abych měla vše jednoduše na jednom místě. K jejich pracem lze dostat přímo v ThinkerCADu, ale je to dost klikání.

Pustili jsem společně tisk několika přívěšku a zbytek jsem pak tiskla ve volných chvílích.

Nápadů, co bychom mohli ještě modelovat mám spoustu, jen ten toho času je moc málo.

ThinkerCAD je program s mnoha dalšími zajímavými funkcemi a stojí za prozkoumání.

Komentáře jsou vypnuty.