Co s adresami souborů na GSuite?

Pokud používáte Google Disk a vůbec dokumenty a spol, tak určitě i sdílíte. A adresy jsou fakt dlouhé a fakt ošklivé, ale dá se s nimi zajímavě pracovat.

Kopírování souboru

Pokud nechcete přímo soubor sdílet, ale chcete, aby si uživatel uložil kopii k sobě, stačí edit na konci adresy zaměnit za copy. Takže místo adresy https://docs.google.com/drawings/d/1PR9r4ZC-wY2vITP7xAbme7JaGDOnR5lO2gxgByjNINw/edit vznikne adresa https://docs.google.com/drawings/d/1PR9r4ZC-wY2vITP7xAbme7JaGDOnR5lO2gxgByjNINw/copy a místo otevření souboru Google nabídne vytvoření kopie.

Prohlížení souboru

Pokud stačí poskytnout jen prohlédnutí souboru nebo je vhodné skrýt ovládací prvky, stačí poslední část adresy nahradit preview. Adresa pak bude vypadat https://docs.google.com/drawings/d/1PR9r4ZC-wY2vITP7xAbme7JaGDOnR5lO2gxgByjNINw/preview.

Obě změny můžete použít u všech typů souborů GSuite. A pokud se vám pořád nelíbí délka adresy, tak ji proženete nějakým zkracovačem a je hotovo.

Rychlé založení nového souboru

Pokud chcete rychle založit nový dokument, stačí do adresního řádku prohlížeče prostě napsat doc.new, sheet.new, form.new, slide.new nebo dokonce sites.new a okamžitě získáte úplně nový textový dokument, tabulku, formulář, prezentaci nebo webovou stránku.

Komentáře jsou vypnuty.