Znáte EquatIO?

Již před časem se objevila náhrada za (dnes již neexistující) doplněk g(Math) a to služba EquatIO od Texthelp. Místo doplňku pro Google Dokumety, je to nyní doplněk do Chrome. Nevýhodou byla jen omezená funkčnost bezplatné verze. To se naštěstí nedávno změnilo a pokud se zaregistrujete jako učitel, tak máte EquatIO zdarma. Stačí vyplnit formulář – https://www.texthelp.com/…/equatio-is-now-free-for-teachers/ a ještě můžete získat bezplatně i Read and Write. 

Proč si EquatIO pořídit?

Třeba proto

Výrazy, rovnice, zlomky … prostě napíšete třeba myší a EquatIO vám je převede do normálního vzhledu. Výsledek pak pomocí Insert Math pošlete do dokumentu.

Kdykoliv později můžete vzorec otevřít  pomocí Extract Math a libovolně upravit. Vzorec nemusíte nutně jen psát myší, ale můžete použít klasický editor rovnic, zápis v Latexu nebo můžete vše rovnou diktovat – anglicky nebo španělsky 🙂 Můžete si zapnout i predikci a při psaní výrazů ušetříte spoustu práce. Můžete se  rozhodnout, zda chcete napovídat matematiku či chemii.

Rozšíření není omezené jen na textové dokumenty, ale lze použít i v dalších aplikacích. Jen pozor – vkládá se obrázek, takže s hodnotami nemůže ani počítat, ani je nemůžeme automaticky hodnotit v testech.

A co ještě?

Mimo to ještě k EquatIO patří i EquatIO Mathspace – online tabule. S možnostmi EquatIO můžete kombinovat nákresy rukou, připravené tvary, texty i Desmos. Jednotlivé tabule se dají uschovávat a sdílet.

A úplně čerstvá novinka v Mathspace je možnost formativního hodnocení.

Jen je škoda, že je free jen pro učitele. Pro použití žáky je už placený.

Komentáře jsou vypnuty.