Zahřívačky do matiky II.

Protože o přehled zahřívaček byl docela zájem, tak přidávám ještě pár dalších stránek, které mohou sloužit podobným způsobem – tentokrát spíše logické úlohy a hry.

Asi všichni znají stránku http://www.matika.in/, která je sice zaměřena především na Hejného matematiku, ale celá řada úloh je klidně použitelná i v „klasické“ matice, příklady se dají i tisknout. Navíc má možnost vytvářet třídy a získat přehled práce žáků.

Na známý projekt Problem Solving Tutor navazuje web https://www.umimematiku.cz/. Zatím nepokrývá všechny oblasti, ale za vyzkoušení stojí, třeba netradiční rozbitá kalkulačka nebo územíčka pro více hráčů.

 

Oba tyto české weby se stále rozrůstají. A dají se využít nejen pro individuální procvičování, ale klidně jako starter či motivace.

Několik typů logických úloh najdete na https://solveme.edc.org/ Líbí se mi hlavně závěsné mobily https://solveme.edc.org/mobiles/.

Pravidelný přísun úloh najdete na KenKenPuzzles, dokonce vám mohou každý týden přijít emailem v pdf formátu. Získáte tam variaci Sudoku se skládáním příkladů. KenKen s dalšími puzzle najdete i na stránkách NYTimes.

A nakonec ještě dvě (asi obecně známé) hry

Abaku je takový kris-kros s čísly – místo slov se skládají příklady. Můžete hrát na více místech – třeba sami na http://www.duelovky.cz/abaku  nebo třeba s žáky ligu na  http://abaku.org/cs/. Ale dá se využít i vyřešená hra a zpětně hledat příklady, k tomu stačí si občas zahrát a pořídit si screenshot. Prostředí Abaku je nyní začleněno i v Hejného matematice.

A moc ráda má i Mathagon. Můžete ho hrát online a má i aplikace pro iOS i Android. Opět se skládají příklady – tentokrát jsou kratší, třeba 3 sousední buňky tvoří příklad (11 – 2 = 9).

Komentáře jsou vypnuty.