Goniometrické funkce v devítce

S letošními deváťáky jsme se protrpěli až ke goniometrickým funkcím a narazili na problém, že tabulky nenosí a když už mají kalkulačky (normální nebo na mobilu), tak jsou některé dost nepoužitelné. Navíc vše zkomplikované stupni a radiány, funkcí inverzní a podobnými lahůdkami ve třídě, kterou matematika absolutně nezajímá. Ale i přes jejich odpor jsem je alespoň s úplnými základy měla (a chtěla) seznámit. Tak jsem hledala, co jim nabídnout a skočili mi docela slušně na My Script Calculator.

Vím, že zápis inverzní funkce pokulhává, ale funguje. A takhle to bylo nejjednodušší a pro všechny pochopitelné.

Dalším možností, kterou jsem zvažovala, bylo využití aplikace PhotoMathPro základku v případě goniometrických funkcí však dává výsledky, které by vše zkomplikovaly. Ale pěkné to opravdu je – až se něco z matiky umí.

 

3 Komentářů

  1. Milan Šatra

    Jak můžete učit goniometrické funkce? Nás za to ČŠI při hloubkové inspekcí doslova zadupano do země – není v RVP, nemá se co učit. Jinak jako obvykle nápad suprový. Jen pro současné a budoucí generace žáků ZŠ poněkud nadbytečné. Spíš se teď budeme orientovat na programování …

    • Goniometrické funkce máme v ŠVP, tak je učíme, i když u této třídy jde spíš o stručné seznámení. Stejně tak učíme i lomené výrazy.

  2. S tou ČŠI to snad není pravda? Kde se to stalo? Máte to v inspekční zprávě?

Komentáře jsou vypnuty.