Dělitelnost na tabletu

Konečně jsme se v matematice v 6. třídě prodrali ke konci dělitelnosti a využili jsme opět několik aplikací na iPadu.

Drag Board

Tuhle aplikaci jsem hledala dost dlouho, aplikací s magnetkami je opravdu hodně a hodně placených, nebo s velmi omezenými sadami obrázků. Drag Board je zadarmo, má číslice, o které mi šlo hlavně a příjemným bonusem je možnost nastavovat velikost „magnetek“.  Využívali jsme ho občas jako interaktivní tabuli. Je sice určená pro malé děti, ale udělala spoustu parády a radosti. Aplikaci stahujte z iTunes.

Random Machine a NumeroRama

     

Protože z hlavy generuji velmi nenáhodná čísla, tak jsme využívali i generátory náhodných čísel na procvičení znaků dělitelnosti, rozlišení prvočísel či hledání dělitelů či násobků. Random Machine  generuje jedno číslo a má příjemný zvuk, NumeroRama umí až šest a ještě je dovoluje zaznamenávat a je úplně potichu.

Algebra Touch

Aplikace sice placená, ale rozhodně není na jedno použití, předností aplikace je i možnost jednoduše tvořit vlastní příklady. Je vhodná na demonstraci různých postupů či samostudium žáků. Využila jsem ji pro ukázku rozkladu na prvočinitele a pro kontrolu samostatné práce. Najdete je i v iTunes a  na YouTube je i video s ukázkou programu.

Factor Tree

Po matematické stránce vcelku pěkná aplikace na procvičování rozkladu i násobků a dělitelů. Lze ji využít i s více žáky, protože podporuje více uživatelů. Při promítání je trošku omezením to, že se neotáčí obrazovka a je stále na výšku a tím pádem je text vcelku malý. Aplikaci najdete na iTunes.

Quizlet

Na ten nesmím zapomenout! Kartičky pro společné opakování ve škole u tabule nebo ty stejné doma individuálně, přístupné z webu třídy. O Quizletu více v předchozím článku.

Maths Factor, Maths Factor II

Dvě spíše hry na procvičování prvočísel, dělitelnosti,… Jsou vysloveně vhodné pro jednoho hráče. Najdete na iTunes – I. a II.

Ninja Chicken

Příjemná a oblíbená hra na hledání prvočísel a čísel složených, princip všichni znají, protože ovoce sekají na svých telefonech. Poměrně úspěšně ji hráli ve dvojicích. Na iTunes ji najdete ZDE.

Prime Smash!

A ještě poslední – hra podobná předchozí, hraje se na čas a docela dávala docela zabrat. Také ji místo jednoho hráče hrála dvojice.  Hra je doplněná i o nějaká matematická fakta. Stahovat ji můžete z  iTunes.

Existuje velké množství aplikací, které úlohy s dělitelností rovnou řeší, ty jsme ale nevyužívali.

 

2 Komentářů

  1. A to předpokládám, že je jen ukázka toho, co lze použít! Uff – ještěže tu jsou tací, kteří to filtrují 🙂

Komentáře jsou vypnuty.