Matematický detektor lži

Na stránkách Desmos jsou vcelku nově přidané matematické aktivity pro celou třídu. Některé jsou připravené, něco si můžete vytvářet sami. Jednou z nich je Polygraph – detektor lži. Je určený především pro funkce.

desmos1

Polygraph žáky spojuje do dvojic a v nich hrají proti sobě. Jeden si „myslí“ graf (vybere ho klepnutím) a druhý se snaží zjistit, který to je. Klade (písemně) otázky a dostává odpovědi Ano/Ne. Po každé odpovědi „vyškrtává“ grafy, dokud nezůstane ten správný. Po skončení kola dostanou žáci buď otázku Které dva grafy se špatně rozlišují jednou otázkou? nebo vybrané dva grafy a mají zadat jedinou otázku, které oba grafy jednoznačně rozliší. Všechny odpovědi se ukládají a vidí je učitel.

V hodině měla aktivita mimořádný úspěch. Přihlášení bylo jednoduché, dvojice se spojovaly okamžitě a „hra“ byla velmi svižná. Z pohledu učitele je i přehled o aktivitě žáků výborný. Protože jsme teprve na začátku pojmu funkce, tak jsme odpovědi na závěrečné otázky vynechali, ale ničemu to nevadilo.

Jak na to?

Na úvodní stránce https://www.desmos.com/ zvolíte Clasroom Activities nebo přejdete přímo adresu https://teacher.desmos.com/. V roli učitele musíte mít svůj účet (stačí se přihlásit Google účtem), žáci se  ani neregistrovat nemusí. Po přihlášení najdete Custom Polygraph a hned začnete vytvářet. Postupně vytvoříte 16 funkcí, na pořadí nezáleží, doplníte případně popis a Done. Aktivita je připravena.

Pak jen ve třídě využijete Start a New Session a vaše třída dostane unikátní označení. Žáci otevřou na PC nebo tabletu na stánku http://student.desmos.com, zadají kód třídy a už hrají. Po dohrání kola se automaticky najdou vytvoří dvojice a spouští další hra. Každou aktivitu může použít opakovaně ve více třídách, každá dostane svůj kód.

Jediné čeho lituji, je zaměření Desmosu na funkce, protože na základní škole ho použiji jen omezeně.

 

Komentář

  1. Zpětné uporoznění:Desmos a aktivity | Co jsem vyzkoušela

Komentáře jsou vypnuty.